2p

Szerdától további 5-5 forinttal megy feljebb mind a benzin, mind a gázolaj literenkénti bruttó átlagára, ami azt jelenti, hogy a hét közepétől már 10-10 forinttal magasabb árakon tankolhatunk,  mint tehettük csütörtök éjfélig.

Tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak - derül ki a holtankoljak.hu legfrissebb közléséből. A benzin és a gázolaj literenkénti bruttó átlagára is 5-5 forinttal kerül majd több szerdától.

Öt nap alatt 10 forintos drágulás. Fotó: depositphotos
Öt nap alatt 10 forintos drágulás. Fotó: depositphotos

Így június 23-ától az alábbi árakkal találkozhatnak az autósok a hazai benzinkutakon: 

95-ös benzin: 437 forint/liter

Gázolaj: 441 forint/liter 

Azt követően, hogy május végén még 6, illetve 5 forinttal lett olcsóbb a benzin, illetve a gázolaj bruttó literenkénti átlagára, az üzemanyagok kisebb megszakításokkal csak drágulnak, s szerdától mindkét üzemanyagfajta a 2021-es maximumára ér fel. 

Ami egyúttal azt jelenti, hogy több mint 8 éve kellett ilyen mélyen a zsebükbe nyúlniuk az autósoknak.

Az újabb, jelentősnek tekinthető üzemanyagár-emelés mögött alapvetően az északi-tengeri Brent típusú olaj drágulása áll. A három héttel ezelőtti 69 dolláros árszintről a múlt héten 75 dollárig ment fel a jegyzés, ami többéves csúcs, s bár azt követően korrigált, hétfő délelőtt még így is a 73,5 dolláros szint környékén tanyázott.

Ráadásul a forint is gyengült, a dollárban elszámolt olajimportért 4 százalékkal kellett többet fizetni - ennyivel csökkent a hazai fizetőeszköz árfolyama a zöldhasúval szemben, így az több hét után ismét a 300-as szint közelébe érkezett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!