<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hermetikusan elzárják a csapatokat a külvilágtól.

Jó, ha hozzászokunk ahhoz, hogy az operatív törzs újra az életünk részévé válik a napi tájékoztatókkal - ami azt jelzi, hogy a járványhelyzet megint súlyos. A mai eligazítást Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője kezdte, aki elsőként a Szuperkupa megrendezéséről adott tájékoztatást.

Müller Cecília
Müller Cecília

A Puskás Arénában a német Bayern München és a spanyol Sevilla csapata játszik ma este. A meccsre beengedik a nézőket: Lakatos Tibor szerint a legnagyobb számban magyar szurkolók vásároltak jegyet, Németországból további, kevesebb mint 1500 szurkolót várnak, és "nagyon kis számban" spanyol drukkerek is érkeznek.

Rájuk az alábbi előírások vonatkoznak: vagy 5 napon belül elvégzett, két negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük, vagy az ideutazás előtti 3 napban készül negatív mintavétellel. Ebben az esetben 72 órán belül el kell hagyniuk az országot.

A csapatok, valamint a technikai személyzet is átesik a teszteken, őket az UEFA (az Európai Labdarúgó-szövetség) - ahogy az ezredes fogalmazott - "buborékban" tartja: semmilyen módon nem érintkezhetnek olyan személlyel, akinek nincs negatív tesztje. Az operatív törzs vezénylésével 1-1 összekötő személy tartja a kapcsolatot a csapatokkal - a kontaktszemélyekkel szemben is elvárás a negatív teszt.

Ami a stadionon belüli ültetési rendet illeti, csak azok ülhetnek egymás mellé, akik azonos ismeretségi körből igényeltek jegyet, tehát családok, barátok. Az "eltérő közösségekből" érkezők ebből adódóan nem ülhetnek egymás mellé. Lakatos Tibor arra figyelmeztetett , hogy meghatározott számú széket ki kell hagyni az ültetés során, hasonló előírások vonatkoznak a sorokra is.

Aki nem oda ül, ahova a jegye szól, azzal szemben a rendőrök fognak intézkedni.

Minden nézőt arra kérnek, hogy már a beléptetésnél viseljék a maszkot. A bejáratnál elvégzik az alapvizsgálatokat, és a magasabb testhőmérséklettel, tünetekkel érkezőket további egészségügyi vizsgálat alá vetik az erre a célra felállított sátorban. Sok mentőautót is kivezényelnek, amelyekben akár koronavírusos embert is el tudnak látni.

Lakatos szerint a legszigorúbb eljárást fogják alkalmazni a mérkőzésen.

Ezt követően Müller Cecília országos tisztifőorvos vette át a szót. Szokás szerint ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat. Megemlítette, hogy az elmúlt 24 órában elhunytak közt volt egy 40 éves "fiatal embertársunk" is. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy fiatalabbakat is súlyosan érinthet a betegség.

Kiemelte, hogy az új, beazonosított fertőzöttek száma több mint 7 napja 800-1000 fő között mozog. Ezek magas számok a tavaszi hullámhoz képest, de legalább nincs további növekedés.

Müller Cecília szerint azok a biztonsági, higiénés szabályok, amelyek bevezetésre kerültek, átgondoltak, szükségesek, mindenki számára szigorúan betartandóak. Ahol nem tartható a másfél méteres távolság, ott az emberek feltétlenül viseljenek maszkot - szól a tanács.

A PCR-tesztekre vonatkozóan nagyon sok kérdés érkezik a Nemzeti Egészségügyi Központba is - említette meg, behozva a tesztek megbízhatóságával kapcsolatos vitát a tájékoztatóra. Ezek a tesztek szerinte azt tudják detektálni, hogy abban a pillanatban a vírus örökítőanyaga jelen van-e a szervezetben. A WHO ezt használja, a világ ezt használja - tette hozzá.

Mindenki számára ingyenes a PCR-teszt, amit a járványügyi intézkedések keretében biztosít a magyar állam - idézett fel egy másik vitát. A cél szerinte az, hogy felfedjék a fertőzőket, és izolációval megakadályozzák a vírus terjedését. A protokoll szerint gyanú esetén a háziorvos rendeli meg a mentőknél a tesztelést, akik a gyanús beteg otthonában veszik le a mintát és juttatják el a laborokba. A mai napig 657 437 PCR-tesztet végeztek el, ezen belül "elenyésző kisebbség", amit térítés ellenében készítettek (jellemzően a külföldről hazatérők).

A tájékoztatóból nem derült ki, hogy ebben az adatban benne vannak-e azok, akik azért mentek el a magánlaborokba fizetős tesztelésre, hogy meggyőződjenek arról, fertőzöttek-e vagy sem. Ám ha jól értjük az országos tisztifőorvos értelmezését, akkor ezek a vizsgálatok tulajdonképpen fölöslegesek is. Müller Cecília szeint ugyanis tünet hiányában ennek a vizsgálatnak az értékelhetősége kérdéses, mert egy aktuális állapotot mutat - vagyis másnap már megfertőződhet az, aki a tesztet kérte. Még azoknál sem mindig találnak pozitív  mintát, akinél enyhén zajlik le a betegség. Mint mondta, van, hogy az egyik teszt pozitív, a másik negatív eredményt mutat ugyanannál a páciensnél, és a tapasztalatok szerint az sem feltétlenül fertőző, akitől pozitív mintát vesznek le.

Akit karanténba kényszerített a járvány, de legalább három napja tünetmentes, és a tünetek kezdete óta legalább 10 nap eltelt, visszatérhet a közösségbe, feloldható az izoláció - közölte.

A hatósági ár megállapítására is kitért. Szerinte reális árat akartak meghatározni, így az önköltség számítás alapján történt meg a 19 500 forint megállapítása. Úgy fogalmazott: "nagyon szűkre szabták meg a hatósági árat, hogy ne legyen nyerészkedés a tesztekkel".

Újságírói kérdésekre az alábbi válaszok születtek:

  • A második hullámban teljesen eltér a korcsoportok aránya az első hullámhoz képest. Tavasszal a 60-65 év felettiek voltak főleg érintettek, most a fertőzöttek negyede a 20-29 év közötti korosztályba tartozik, de az alattuk és felettük lévő korosztály is erőteljesebben kitett a fertőzésnek.
  • Székesfehérvári óvodákban megtiltották a fogmosást, ilyen központi utasítás azonban nincs. Az országos tisztifőorvos szerint a fogmosást sem lehet elhanyagolni a járvány alatt, mert fontos preventív tevékenység. De figyelni kell a távolságtartásra, mert a gyerekek már csak ilyenek.
  • A szájmaszkok anyagáról azt mondta, hogy nem tervezik a textil maszkok tiltását. Arra viszont újra fel kell hívni az emberek figyelmét, hogy az orvosi maszk egyszer használatos, azt cserélni kell egy nap hordás után. A maszkot pamut alapanyagból érdemes készíteni, mert az 60 fok felett mosható, ami már biztos elpusztítja a vírust. Érdemes több ilyen maszkot is készenlétben tartani otthon.