2p

A BioNTech-Pfizer vakcinából az EU 300 millió adagot vásárolhat, amit arányosan osztanak el a tagállamok között. A németek kétharmadát jövő nyárig beoltanák.

Jó esetben már idén megkezdődhet a mainzi BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésben készült koronavírus-ellenes vakcina tömeggyártása, írja laptársunk, a Privátbankár.hu német sajtóközlésekre hivatkozva.

Sierk Poetting, a német biotechnológiai cég pénzügyi igazgatója a Stuttgarter Nachrichtennek és a Stuttgarter Zeitungnak azt mondta: elméletileg lehetséges, hogy még idén jóváhagyják az oltóanyagot az EU-ban, év végéig pedig képesek legyártani 50 millió adag vakcinát.

(Illusztráció. Pexels/Chokniti Khongchum)
(Illusztráció. Pexels/Chokniti Khongchum)

Az igazgató teljesíthetőnek tartja a német kormány célkitűzését, amely szerint jövő nyárig a németek 70 százalékát be lehet oltani.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy sikerüljön. Ha minden gyár csúcsra pörög, elérhetjük ezt a célt

- mondta a pénzügyi igazgató.

Az Európai Bizottság tegnap közölte, hogy lezárta a tárgyalásokat a két céggel az oltóanyag európai biztosításáról. A megállapodást ma hagyhatják jóvá az uniós biztosok.

A tagállamok ezt követően dönthetnek arról, milyen mennyiségben kívánnak oltóanyagot venni, ugyanakkor Brüsszel szándéka szerint azt arányosan osztják majd el.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az EU akár 300 millió adagot is vásárolhat (ebből 100 millió opció).

UPDATE:

Az Európai Bizottság ma engedélyezte a BioNTech és a Pfizer által kifejlesztett vakcina beszerzését.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!