3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A köztársasági elnök a jövő év második felében esedékes magyar uniós elnökségről egyeztetett magyar európai parlamenti képviselőkkel (EP) szerdán.    

A magyar állandó képviselet mind a 21 magyar EP-képviselőt meghívta, de az ellenzékiek közül csak Ujhelyi István fogadta el a meghívást. “Meggyőződésem, hogy ha bárhol képviselhetem Magyarország másik hangját, akkor az a dolgom, hogy megtegyem” – indokolta döntését az Esély Közösség alapítója.

Hozzászólásában elmondta: “nem gesztust gyakorolni jöttem, hanem a Fidesz világán kívüli határozott álláspontot képviselni.”

Felhívta az államfő figyelmét arra, hogy az EU-ellenes kormányzati retorika és a jogállamiság hazai megtiprása súlyosan árt a nemzet érdekeinek; neki pedig a nemzet egységét megjelenítő közjogi méltóságként “ki kell énekelnie a fideszes kánonból a kormány felelősségét elismerve a források befagyása miatt”.

Novák Katalin egyeztet magyar EP-képviselőkkel Brüsszelben 2023. november 8-án. Fotó: Facebook/Novák Katalin
Novák Katalin egyeztet magyar EP-képviselőkkel Brüsszelben 2023. november 8-án. Fotó: Facebook/Novák Katalin

Ujhelyi István beszélt arról is, hogy a jövő évi EP- és önkormányzati választások után “közös felelősségünk lesz, hogy az EU soros elnökeként közös hazánk a szebbik arcát mutassa az európai közösség felé.”

Az EP-képviselő szerint “meglehetősen sajátos légköre volt” annak, amikor “a fideszes oroszlánbarlangban” elsorolta az érveimet.

“Nem is értettünk egyet. Nem is volt várható. De boldog lennék, ha idővel a nemzetünk sorsát érintő politika ilyen tárgyalóasztaloknál, érvelő és higgadt viták mellett (is) zajlana. Mert Magyarország - a NER zárványosító rendszerénél - tényleg többet érdemel” – írta Ujhelyi István lapunkhoz is eljuttatott közleményében.

Novák Katalin Facebook oldalán a találkozóról azt közölte: szeretett volna minden magyar európai parlamenti képviselőt összefogásra kérni a magyar érdekek képviseletében. "Köszönöm azoknak, akik eljöttek, sajnos nem volt teljes a létszám."

Hozzátette: "Nem adom fel azt a törekvésemet, hogy alapvető nemzeti érdekeket egységesen tudjunk képviselni. Ilyen a Magyarországnak jogosan járó európai uniós források ügye."

A megbeszélésen arra kérte a képviselőket, hogy ebben együtt támogassák "Magyarország és a magyar emberek jogos érdekeit".

A jövő évi magyar uniós elnökséggel kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben azt mondta: az egyik legfontosabb célkitűzése Románia schengeni csatlakozásának előmozdítása lesz, amennyiben erre addig nem kerül sor. A tárcavezető a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, Kelemen Hunorral tartott megbeszélést a román fővárosban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!