<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A jegybank elnöke szerint a mostani helyzetben nem csak a nehézségeket kell látni, hanem érdemes megragadni a lehetőséget. Matolcsy György úgy véli: ha őszintén szembenézünk évtizedünk kockázataival, akkor megtalálhatjuk a kulcsot a felzárkózás folytatására.

Matolcsy György szerint a 2020-as év csupán ízelítőt ad arról, hogy milyen is lehet a 2020-as évtized. A növekedés.hu-n megjelent írásában a jegybankelnök leszögezi, a 2010-2019 közötti évtizedet megnyertük, ráadásul az elmúlt 100 év legjobb teljesítményével. Szerinte azonban ez nem elegendő az előttünk álló évtized megnyerésére.

Úgy véli, három komoly kihívás áll előttünk, amelyeket, ha megugrunk, akkor folytatódhat a magyar növekedés és felzárkózás.

Az első és legfontosabb a társadalmi együttműködés megőrzése és a politikai stabilitás fenntartása.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében (MTI/Szigetváry Zsolt)Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében (MTI/Szigetváry Zsolt)

Másodszor, hosszútávon fenntartható felzárkózási modellt kell építenünk. A mai magyar gazdasági modell már jelentős mértékben ilyen, de még sok a hiányzó láncszem. Ehhez világos jövőkép kell, ilyen hosszútávú cél lehet például Ausztria fejlettségének elérése. Ugyan erre a következő 10 év nem lesz elegendő, de világos menetrendet adhatna több évtizedre egy ilyen cél.

Hiányzik a világos jövőkép mellett annak megvalósítási stratégiája is, ami akkor jó, ha világos, mozgósító, elérhető és rugalmas. Erre a jegybank elnöke ismételten a versenyképesség erősítését javasolja. Szerinte ha évente egy helyet javítunk az MNB Versenyképességi rangsor magyar helyezésén, akkor a 9. helyre jöhetünk fel 2030-ra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

A harmadik ilyen kihívás az egyensúly és növekedés receptjének feladása. Az elmúlt évtizedben úgy sikerült növekedni, hogy az adósság nem nőtt, és a hiányt is kordában tartották.

Matolcsy György szerint a magyar gazdaságtörténetben példátlan pénzügyi forrásbőség lép fel az EU-ból, az MNB programjai révén, a bankrendszerből, valamint a családi és vállalkozói megtakarításokból. Átmenetileg el lehet engedni a költségvetési hiányt és az államadósságot, de 2022 után kötelező lesz visszafordulni. Úgy látja, a forrásbőség igazi kockázatát azok a költések jelentik, amelyeket nem hangoltak össze versenyképességi fordulattal.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.