4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ha nagyon szigorúan nézzük a naptárat, akkor a friss statisztikából kiderül, vajon a kormány családvédelmi akcióterve a bejelentés utáni első hetekben fokozta-e a gyermekvállalási kedvet.

Nyilván a gyermekvállalás optimális esetben nem elhamarkodott döntés, és nem csak és kizárólag az anyagi körülményektől függ, a kormány a demográfiai problémák megoldását mégis főként ebben látja. A gyermekvállalási kedv fokozása érdekében február legelején, az évértékelő beszédében jelentette be Orbán Viktor a kormány családvédelmi akciótervét, mely főként anyagi oldalról közelíti meg a kérdést.

Az akkor még csak terv szintjén létező intézkedések elméletileg el is oszlathatták volna több, gyermeket tervező pár kétségeit, és meghozhatta volna a gyermekvállalási kedvet. A friss számok alapján azonban a bejelentés után első hetekben nem lettek bátrabbak a párok, noha ez a statisztika még csak az első fecske, az intézkedések hosszú távon befolyásolhatják a gyermekvállalási kedvet, mindenesetre a bejelentések hatását már fel lehet mérni. A Központi Statisztikai Hivatal friss közlése szerint szinte pontosan ugyanannyi gyermek született most szeptemberben, mint egy évvel ezelőtt: szeptemberben 7947 gyermek született, ami mindössze 3-mal kevesebb az előző évinél. Ha az elmúlt hónapok trendjét nézzük, akkor sem hozott fordulatot a szeptember, mivel a mostani friss adat, 36-tal kevesebb az előző havinál.

A január-szeptember teljes időszakot nézve idén 66 257 gyermek jött a világra szemben a tavalyi 67 323-mal, arányaiban nézve ez 1,6 százalékos csökkenést jelent.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Mivel szeptember havi adatokról van szó, megyei szintű, negyedéves statisztikát is közölt a hivatal, ami alapján nagyjából egy megosztott ország képe rajzolódik ki. Ha nem is nagy arányban, de némi növekedés figyelhető meg

  • Pest megyében (2 százalékkal több, 9272 élveszületést regisztrált a hivatal),
  • Komárom-Esztergom megyében (4 százalékkal több, 2085 gyermek született),
  • Veszprém megyében (3 százalékos növekedés után 2150),
  • Tolna megyében (1379 gyerek született, ez 1 százalékkal több az előző évinél),
  • és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (a megszületett 4345 gyerek 1 százalékkal több az előző évinél).

Zala és Somogy megyékben ugyanakkor kiemelkedő mértékű a megszületett gyerekszám csökkenése. Zalában szeptember végéig idén 1410 gyerek született, ami 11 százalékkal kevesebb az előző évinél, Somogyban pedig 5 százalékos csökkenés után 1810 élveszületést regisztráltak.

Megugrott a házasságkötések száma

A KSH adatai szerint a házasságkötések száma nagymértékben emelkedett szeptemberben, 8625 pár lépett frigyre, ami 29 százalékkal, 1957-tel több a 2018. szeptemberinél. A növekedés azonban nem egyszeri kiugrásként értékelkető, és nem annak köszönhető, hogy esetleg egyre több pár választja a nyári szezon helyett az év kilencedik hónapját a házasságkötésre. A teljes idei évet nézve megfigyelhető a látványos növekedés: 52 079 pár kötött idén házasságot, ami a tavalyinál 20 százalékkal több.

A szezonon kívül eső január volt az egyetlen hónap, amikor kevesebb frigyet anyakönyveztek, mint egy évvel korábban. Ezt követően február–márciusban kismértékben, április–májusban átlagosan 8,5 százalékkal, júniusban pedig számottevően, 16 százalékkal több házasságot anyakönyveztek az egy évvel korábbihoz képest. Ez az emelkedő trend tovább folytatódott és a szezon csúcsát jelentő július–szeptemberben kiugró mértékben, átlagosan 33 százalékkal többen léptek frigyre, mint 2018 azonos hónapjaiban. A 2019. január–szeptemberi időszakban kötött házasságok száma a legmagasabb érték 1990 óta.

Fokozódik ugyanakkor a természetes fogyás mértéke is. Mivel az élveszületések száma csökkent, a halálozások száma pedig stagnált, így a természetes fogyás a tavalyi első kilenc havi 30 227-tel szemben 31 279 fő volt idén, ami 3,5 százalékos növekedést jelent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!