<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Romániában csökkenni kezdett az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma és a Covid-kórházak telítettsége, a halálos áldozatok száma azonban még mindig növekvő tendenciát mutat.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdán arról számolt be, hogy az utóbbi 24 órában 27 346 koronavírusteszt lett pozitív. Ez kétharmada a múlt heti 40 ezres csúcsnak, és - az ötödik járványhullám december végi kezdete óta először - elmarad az utóbbi két hét átlagától - adta hírül az MTI. 

Kevesebb a pozitív Covid-teszt (Fotó: Pixabay)
Kevesebb a pozitív Covid-teszt (Fotó: Pixabay)

Az esetszám visszaesése ezúttal nem azzal áll összefüggésben, hogy kevesebb tesztet végeztek volna. Továbbra is magas ugyan, de csökkenőben van a tesztek találati aránya is: az utóbbi napon kiértékelt minták 28,9 százaléka lett pozitív.

Az omikron vírusvariáns által előidézett járványhullám tetőzését jelzi az is, hogy szerdán már második napja csökkent a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma. Jelenleg 11 324 fertőzöttet ápolnak a Covid-kórházakban, közülük 1120-at az intenzív osztályokon.

A GCS jelentése szerint 171 koronavírusos beteg hunyt el: ez 92 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Maga a kéthetes mozgóátlag több mint duplájára emelkedett az utóbbi két hétben.

Szerdán - az utóbbi két hét adatai alapján - 89 haláleset számított volna átlagosnak.

(MTI)