2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A WHO adatai szerint a múlt héten világszerte 17 százalékkal csökkent az újonnan fertőzöttek száma.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb járványügyi jelentése szerint világszerte 17 százalékkal csökkent az új koronavírusos esetek száma a múlt héten az egy héttel korábbi adatokhoz képest, miközben hét százalékkal kevesebben haltak meg a koronavírus okozta Covid-19-ben.

Sokat javultak az adatok Franciaországban és Németországban (Fotó: Pixabay)
Sokat javultak az adatok Franciaországban és Németországban (Fotó: Pixabay)

Az új esetek csaknem 97 százalékát az omikron variáns okozza, a többiért a vírus delta változata a felelős - írta kedd éjjel nyilvánosságra hozott jelentésében a WHO.

"Az omikron variáns gyakorisága világszerte nőtt, és a változatot már csaknem minden országban kimutatták" - hívta fel a figyelmet a WHO.

A szervezet ugyanakkor megjegyezte: sok országban, ahol korábban emelkedtek a fertőzésszámok az omikron miatt, már apadóban van a járványhullám.

Az Egészségügyi Világszervezet 19 millió újonnan diagnosztizált  fertőzöttet és csaknem 68 ezer halálesetet jelentett a január 31-től február 6-ig tartó időszakban. A WHO hat régiójának mindegyikében csökkent a megbetegedések száma, kivéve a közel-keleti térséget. Itt 36 százalékos növekedést jelentettek, egyebek között az afganisztáni, az iráni és a jordániai fertőzésszámok emelkedése miatt.

Európában a megbetegedések száma hét százalékkal csökkent; visszaesést tapasztaltak például Franciaországban és Németországban. Eközben a térség keleti részén, például Azerbajdzsánban, Fehéroroszországban és Oroszországban az esetszámok növekedéséről számoltak be. Az amerikai kontinensen harminchat százalékkal csökkent a fertőzöttek száma. Csak az Egyesült Államokban 1,87 millió új esetet jelentettek, ötven százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

Hatnak az oltások 

A WHO-nak egyelőre csak korlátozott mértékben állnak rendelkezésére adatok a vakcinák omikron variánssal szembeni hatékonyságáról, de eddig úgy tűnik, hogy az oltóanyagok a betegség súlyos lefolyásának megakadályozásában voltak a legsikeresebbek. A világszervezet szerint az emlékeztető oltások hatására 75 százalék fölé emelkedik a vakcinák becsült hatékonysága minden olyan oltóanyag esetében, amelyről adatok állnak rendelkezésre. Ez az arány azonban három-hat hónappal az oltás után csökken.

(MTI) 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!