3p

A kormány röviddel a választások előtt úgy döntött, hogy államosítja a kórházak és a központi egészségügyi hivatalok informatikai rendszerét, amivel alaposan meglepte a hazai informatikai szektort is.

A  egészségügyi informatikával foglalkozó szereplők aggodalmai szerint a döntés mellékhatása az lesz, hogy rengeteg kisebb magyar informatikai cég kénytelen kukába dobni több évtizedes fejlesztéseit, sőt a szakmai szervezetek szerint számos vállalkozás végleg lehúzhatja majd a rolót.

A lépést előre felépítették, hiszen a kormány tavaly decemberben megvette a szektor átvételére kiszemelt Pan-Inform Kft.-t, amely addig a Magyar Telekom 100 százalékos érdekeltségébe tartozó T-Systems Magyarország Zrt. leányvállalata volt - írja a 24.hu.

Teljes testes letámadás. Fotó: Depositphotos
Teljes testes letámadás. Fotó: Depositphotos

A cégnek egy időben a veszprémi kórház volt az egyik tulajdonosa, de 2015-től maga az állam is beszállt az akkoriban még csak néhány százmilliós éves forgalommal rendelkező vállalkozásba. A Telekom és további három másik magáncég mellett az Állami Egészségügyi Ellátó Központ rendelkezett 20-20 százalékos részesedéssel a kft.-ben. Ebben a időszakban zajlott az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) néven ismert országos rendszer fejlesztése.

Az állam 2018-ban már nem tartotta érdemesnek megtartani a részesedését, és kiszállt. Most, négy évvel később, viszont „nagyságrendileg 5,5 milliárd forintot fizetett, hogy teljes egészében kivásárolja a céget. 

Az összeg, amennyiben figyelembe vesszük, hogy a Pan-Inform az utolsó elérhető mérlege szerint 2020-ban mindössze 126 millió forintos nyereséget tudott produkálni, kiemelkedően magasnak mondható. Valójában egy sokkal bonyolultabb üzlet nyomhatta fel ennyire a vételárat. A Magyar Telekom ugyanis a Pan-Informmal együtt eladta a T-Systems egészségüggyel foglalkozó üzletágát is, ráadásul ez utóbbi volt az értékesebb tranzakció.

A Pan-Inform február 1-től került az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) fennhatósága alá, ahol azonnal lecserélték a vezetést és átkeresztelték a céget Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ Kft.-re (ESZFK). Emellett a cégvásárlást nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásának minősítették, így a versenyhivatal sem vizsgálhatta a tranzakciót.

A kormányrendelet az ESZFK-t jelölte ki a teljes központi egészséginformatikai rendszerfejlesztési, alkalmazásüzemeltetési, ügyfélszolgálati feladatainak ellátására. A közfinanszírozott fekvő- és járóbeteg szakellátó intézményeken kívül az Emmi-től és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől kezdve a Nemzeti Népegészségügyi Központon, az Országos Kórházi Főigazgatóságon, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézeten, az Országos Vérellátó Szolgálaton át a mentőszolgálatig, mindenkit köteleztek arra, hogy kizárólag a cég szolgáltatásait vegye igénybe. Az ESZFK a jövőben az összes egészségügyi informatikai közbeszerzésben is főszerepet kap majd.

A kormány most viszont az összes állami kórház számára előírta, hogy álljanak át az eMedsol szoftverre.

Az Orvostechnikai Szövetség már a márciusi 31-i közleményében megfogalmazta aggodalmait, amely szerint a kormánydöntéssel az egészségügyi informatikában verseny nélküli, hosszú távú monopolhelyzet alakul ki.

Király Gyula, Hospitaly Kft. tulajdonosa pedig így fogalmazott:

"Derült égből villámcsapás a teljes egészségügyi informatikai rendszer megszüntetése". 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!