<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
mfor.hu

Az elmúlt 11 év legkeményebb választása elé néz a Fidesz a hitelminősítő szerint. És nem csak a járvány miatt.

A három nagy hitelminősítő közül a Fitch is felülvizsgálta eddigi besorolását, melyben megerősítette Magyarország (devizában fennálló hosszú távú államadósságának) BBB besorolását, valamint a stabilnak minősített kilátást - közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

A járvány az egekbe repítette a magyar államadósságotA járvány az egekbe repítette a magyar államadósságot

A hitelminősítő az uniós tagállamok túlnyomó többségének kilátásait mindeközben negatívra változtatta. A tegnap késő este kiadott értékelésében a Fitch hitelminősítő ügynökség kifejezetten dicsérte Magyarország stabil gazdasági mutatóit, valamint a beruházásokkal, a támogató költségvetési politikával és az ipari termelés kimagasló szintjével megtámogatott gazdasági növekedést - tájékoztat a magyar minisztérium.

A pozitív megítélést erősíti ezen felül a gazdasági növekedést tápláló alacsony munkanélküliségi ráta, a családokat támogató leendő SZJA-visszatérítés, illetve a vakcinabőség - írja a tárca, amely szerint tekintettel a koronavírus-járvány által átszabott gazdasági helyzetre, jelentőségteljes, hogy a válság közepette is meglehetősen erősnek ítélte meg a hitelminősítő hazánk teljesítményét, stabilitását és válságkezelési stratégiáját. A Fitch megítélésében tehát hazánk a körülményekhez, valamint az uniós tagországokhoz képest is szilárdabban és hatékonyabban védekezik a járvány hatásai ellen - összegez a PM.

És ami a közleményből kimaradt: a Fitsch Ratings az elemzésében a pozitívumok mellett kiemeli, hogy magas a magyar államadósság szintje, a számos "unortodox" politikai döntést, valamint a romló kormányzati indikátorokat az elmúlt években. Megemlítik továbbá, hogy a Helyreállítási Alap körüli vita az Európai Unió és a magyar kormány között a források elérésének csúszását idézte elő, ami rontja a gazdasági növekedési kilátásokat. Mindazonáltal a Fitch szerint annak nincs esélye, hogy Magyarország elől teljesen elzáruljanak ezek a pénzek. Szintén a kockázatok közt említi a hitelminősítő a járvány újabb hullámát, valamint az oltást fel nem vevők viszonylag magas számát.

A döntés indoklásában kitérnek a jövő évi parlamenti választásra is, megemlítve, hogy a koalícióban induló ellenzék 11 év után először jelenthet kihívást a kormányzó párt számára, bár az még nem világos, hogyan tudják ötvözni programjaikat az ellenzéki oldalon.

A Fitch a mostani évre 6,5 százalékos GDP-bővülést vár, 2022-2023-ra pedig átlagosan 4,8 százalékot. Ez jobb kilátásokkal kecsegtet, mint a kormány hivatalos - a tavaszi konvergenciaprogramban szereplő - előrejelzése, amely szerint idén 4,3 százalék, a következő két évben pedig átlagosan 4,65 százalékos lehet a bővülés üteme. Nem hivatalosan azonban már korrigált a kormány, a mostani évre 5,5-6,5 százalékot várnak, ami elemzők szerint nem teljesíthetetlen, sőt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.