3p

Az elmúlt 11 év legkeményebb választása elé néz a Fidesz a hitelminősítő szerint. És nem csak a járvány miatt.

A három nagy hitelminősítő közül a Fitch is felülvizsgálta eddigi besorolását, melyben megerősítette Magyarország (devizában fennálló hosszú távú államadósságának) BBB besorolását, valamint a stabilnak minősített kilátást - közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

A járvány az egekbe repítette a magyar államadósságot
A járvány az egekbe repítette a magyar államadósságot

A hitelminősítő az uniós tagállamok túlnyomó többségének kilátásait mindeközben negatívra változtatta. A tegnap késő este kiadott értékelésében a Fitch hitelminősítő ügynökség kifejezetten dicsérte Magyarország stabil gazdasági mutatóit, valamint a beruházásokkal, a támogató költségvetési politikával és az ipari termelés kimagasló szintjével megtámogatott gazdasági növekedést - tájékoztat a magyar minisztérium.

A pozitív megítélést erősíti ezen felül a gazdasági növekedést tápláló alacsony munkanélküliségi ráta, a családokat támogató leendő SZJA-visszatérítés, illetve a vakcinabőség - írja a tárca, amely szerint tekintettel a koronavírus-járvány által átszabott gazdasági helyzetre, jelentőségteljes, hogy a válság közepette is meglehetősen erősnek ítélte meg a hitelminősítő hazánk teljesítményét, stabilitását és válságkezelési stratégiáját. A Fitch megítélésében tehát hazánk a körülményekhez, valamint az uniós tagországokhoz képest is szilárdabban és hatékonyabban védekezik a járvány hatásai ellen - összegez a PM.

És ami a közleményből kimaradt: a Fitsch Ratings az elemzésében a pozitívumok mellett kiemeli, hogy magas a magyar államadósság szintje, a számos "unortodox" politikai döntést, valamint a romló kormányzati indikátorokat az elmúlt években. Megemlítik továbbá, hogy a Helyreállítási Alap körüli vita az Európai Unió és a magyar kormány között a források elérésének csúszását idézte elő, ami rontja a gazdasági növekedési kilátásokat. Mindazonáltal a Fitch szerint annak nincs esélye, hogy Magyarország elől teljesen elzáruljanak ezek a pénzek. Szintén a kockázatok közt említi a hitelminősítő a járvány újabb hullámát, valamint az oltást fel nem vevők viszonylag magas számát.

A döntés indoklásában kitérnek a jövő évi parlamenti választásra is, megemlítve, hogy a koalícióban induló ellenzék 11 év után először jelenthet kihívást a kormányzó párt számára, bár az még nem világos, hogyan tudják ötvözni programjaikat az ellenzéki oldalon.

A Fitch a mostani évre 6,5 százalékos GDP-bővülést vár, 2022-2023-ra pedig átlagosan 4,8 százalékot. Ez jobb kilátásokkal kecsegtet, mint a kormány hivatalos - a tavaszi konvergenciaprogramban szereplő - előrejelzése, amely szerint idén 4,3 százalék, a következő két évben pedig átlagosan 4,65 százalékos lehet a bővülés üteme. Nem hivatalosan azonban már korrigált a kormány, a mostani évre 5,5-6,5 százalékot várnak, ami elemzők szerint nem teljesíthetetlen, sőt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!