<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
MTI

Az államadós-besorolásunk idei második felülvizsgálatát hajtja végre a hitelminősítő.

Pénteken vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings, az idén immár másodszor. A cég a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings, a Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport hitelminősítő részlege (S&P Global Ratings) és a Moody's Investors Service az elmúlt évekhez hasonlóan idén is összesen hat - egyenként két-két - időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára. Magyarország a Fitch, az S&P és a Moody's listáján az idén eddig egy-egy felülvizsgálati időponttal szerepelt, de ezekben az időpontokban egyik cég sem jelentett be módosításokat.

A Fitch Ratings jelenleg stabil kilátású "BBB" osztályzattal tartja nyilván a magyar államadósság-kötelezettségeket. A Fitch magyar szuverén besorolása megegyezik az S&P által Magyarországra megállapított államadós-osztályzattal.

A Moody's Investors Service jelenlegi "Baa3" magyar államadós-besorolása a Fitch Ratings és az S&P módszertanában "BBB mínusz"-nak felel meg, így a Moody's a másik két hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

A Moody's ugyanakkor tavaly szeptemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a magyar szuverén osztályzat kilátását, így jelenleg a három globális hitelminősítő közül egyedüliként tartja nyilván pozitív kilátással a magyar államadósság-kötelezettségeket.

A magyar államadósság-besorolások idei első felülvizsgálatát a Fitch és az S&P ugyanazon a napon, február 12-én végezte el, és mindkét cég változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország "BBB" államadós-osztályzatait.

A Moody's az általa március 26-ra kitűzött idei első időpontban nem vizsgálta érdemben a magyar szuverén minősítéseket, így szintén nem jelentett be módosítást a "Baa3" szintű osztályzatra, sem a besorolás tavaly szeptember óta érvényes pozitív kilátására. A felülvizsgálat nem kötelező a kitűzött időpontokban.

Az Európai Unió csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítők számára, hogy az uniós államadósok besorolásainak előre tervezett felülvizsgálatait mikor hajtanák végre az adott évben, de az nem előírás, hogy a kijelölt napokon a hitelminősítőknek végre is kell hajtaniuk e vizsgálatokat.

A Moody's a magyar szuverén osztályzat második idei felülvizsgálatát szeptember 24-re tűzte ki, az S&P augusztus 13-án vizsgálja másodszor a magyar szuverén minősítést.

Legutóbbi regionális helyzetértékelésében a Fitch Ratings megállapította, hogy Közép- és Kelet-Európa, valamint az egykori szovjet térség gazdaságai adósosztályzati szempontból viszonylag jól átvészelték a koronavírus-járvány okozta sokkot, de az osztályzati kilátásokat megterhelték a térség köz- és külső finanszírozási mutatóira gyakorolt járványhatások.

Az elemzés kiemelte, hogy a Fitch Ratings az ebben a térségben általa minősítéssel ellátott 21 ország közül csak kettőnek, Szlovákiának és Örményországnak az államadós-besorolását rontotta a koronavírus-járvány elhatalmasodása óta, viszont ugyanebben az országcsoportban hat besorolásra tart érvényben leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást.

A közép- és kelet-európai EU-térségen belül Szlovákia és Románia államadós-besorolásának kilátása negatív a Fitch osztályzati listáján.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.