3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az államadós-besorolásunk idei második felülvizsgálatát hajtja végre a hitelminősítő.

Pénteken vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings, az idén immár másodszor. A cég a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings, a Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport hitelminősítő részlege (S&P Global Ratings) és a Moody's Investors Service az elmúlt évekhez hasonlóan idén is összesen hat - egyenként két-két - időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára. Magyarország a Fitch, az S&P és a Moody's listáján az idén eddig egy-egy felülvizsgálati időponttal szerepelt, de ezekben az időpontokban egyik cég sem jelentett be módosításokat.

A Fitch Ratings jelenleg stabil kilátású "BBB" osztályzattal tartja nyilván a magyar államadósság-kötelezettségeket. A Fitch magyar szuverén besorolása megegyezik az S&P által Magyarországra megállapított államadós-osztályzattal.

A Moody's Investors Service jelenlegi "Baa3" magyar államadós-besorolása a Fitch Ratings és az S&P módszertanában "BBB mínusz"-nak felel meg, így a Moody's a másik két hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

A Moody's ugyanakkor tavaly szeptemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a magyar szuverén osztályzat kilátását, így jelenleg a három globális hitelminősítő közül egyedüliként tartja nyilván pozitív kilátással a magyar államadósság-kötelezettségeket.

A magyar államadósság-besorolások idei első felülvizsgálatát a Fitch és az S&P ugyanazon a napon, február 12-én végezte el, és mindkét cég változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország "BBB" államadós-osztályzatait.

A Moody's az általa március 26-ra kitűzött idei első időpontban nem vizsgálta érdemben a magyar szuverén minősítéseket, így szintén nem jelentett be módosítást a "Baa3" szintű osztályzatra, sem a besorolás tavaly szeptember óta érvényes pozitív kilátására. A felülvizsgálat nem kötelező a kitűzött időpontokban.

Az Európai Unió csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítők számára, hogy az uniós államadósok besorolásainak előre tervezett felülvizsgálatait mikor hajtanák végre az adott évben, de az nem előírás, hogy a kijelölt napokon a hitelminősítőknek végre is kell hajtaniuk e vizsgálatokat.

A Moody's a magyar szuverén osztályzat második idei felülvizsgálatát szeptember 24-re tűzte ki, az S&P augusztus 13-án vizsgálja másodszor a magyar szuverén minősítést.

Legutóbbi regionális helyzetértékelésében a Fitch Ratings megállapította, hogy Közép- és Kelet-Európa, valamint az egykori szovjet térség gazdaságai adósosztályzati szempontból viszonylag jól átvészelték a koronavírus-járvány okozta sokkot, de az osztályzati kilátásokat megterhelték a térség köz- és külső finanszírozási mutatóira gyakorolt járványhatások.

Az elemzés kiemelte, hogy a Fitch Ratings az ebben a térségben általa minősítéssel ellátott 21 ország közül csak kettőnek, Szlovákiának és Örményországnak az államadós-besorolását rontotta a koronavírus-járvány elhatalmasodása óta, viszont ugyanebben az országcsoportban hat besorolásra tart érvényben leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást.

A közép- és kelet-európai EU-térségen belül Szlovákia és Románia államadós-besorolásának kilátása negatív a Fitch osztályzati listáján.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!