2018. június 14. 17:51
MTI

Mario Draghi, az EKB vezetője egy csütörtöki sajtóértekezleten ostorozta a protekcionista kereskedelmi intézkedéseket, miközben elvetette azokat a feltételezéseket, hogy az euróövezet harmadik legnagyobb gazdasága, Olaszország hátat fordítana az eurónak.

Mario Draghi bejelentette, hogy az EKB rontott az euróövezet idei gazdasági növekedésével kapcsolatos előrejelzésén. Az új adat már figyelembe veszi a bejelentett kereskedelmi intézkedéseket, amelyek hatása egyelőre még csak korlátozott - mondta Mario Draghi.
   
Az EKB azzal számol legújabb előrejelzésében, hogy az euróövezet idei hazai összterméke (GDP) 2,1 százalékkal nő az eddig várt 2,4 százalék helyett, a jövő évi gazdasági növekedéssel kapcsolatos becslését 1,9 százalékon tartotta.
   
Az EKB idén és jövőre egyaránt 1,7 százalékos inflációval számol az eddig - ugyancsak mindkét évre - várt 1,4 százalék helyett.

Mario Draghi Mario Draghi


Az olasz államkötvények hozamának kilengését az elmúlt időszakban egyszerűen csak "helyi epizódnak" értékelte Mario Draghi, aki szerint "visszafordíthatatlan" az olasz euróövezeti tagság.
   
 Giovanni Tria új olasz gazdasági miniszter a hétvégén leszögezte, hogy a kormány elkötelezett az euróövezeti tagság fenntartása mellett, és a gazdasági növekedést beruházások, illetve strukturális reformok révén akarja ösztönözni.
   
Giovanni Tria elhatárolódott azoktól, a koalíciós pártok berkeiben elhangozott felhívásoktól, miszerint a kormány bocsásson ki minikötvényeket és ezekkel fizesse ki tartozásait az állammal kapcsolatban álló személyeknek és vállalatoknak.
   
Az elképzelés szerint ezeknek az értékpapíroknak se hozama, se futamideje nem lenne, de lehetne velük például adót fizetni, állami benzinkútnál vásárolni, vonatjegyet venni, gyakorlatilag párhuzamos fizetőeszközzé válhatna. Szakértők szerint a piacok ezt a nagyon ellentmondásos intézkedést az euróövezetből való kiválás első lépéseként értelmeznék.


   
Mario Draghi csütörtökön az amerikai importvámok kivetésére utalva kijelentette: a protekcionista kereskedelmi intézkedések azzal a kockázattal járnak, hogy alááshatják a bizalmat a világgazdaságban, meggyengíthetik az intézményi keretek alapjait. Az Európai Központi Bank vezetője szerint "komoly károkat okozhatnak a protekcionista intézkedések, amelyek meggyengíthetik azokat az intézményi alapokat, amelyek révén hosszan tartó prosperitás volt a jellemző a II. világháború óta".

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.