3p

Nem elég az oltás és a maszk, részleges lezárások bevezetését tanácsolják a holland kormánynak a járványügyi szakértők. Az adatokból ugyan látszik, hogy az oltások működnek, az egészségügy mégsem bírja a terhelés ilyen ütemű emelkedését.

A holland kormány mellett működő járványügyi tanácsadó testület azt javasolja, hogy az esetszámok növekedésének megállítása, illetve a kórházak leterheltségének csökkentése érdekében részleges lezárásokat léptessenek életbe az országban – írta meg a Reuters.

Mark Rutte ügyvezető kormánya várhatóan holnap dönt a járványkezelés további lépéseiről, de ha elfogadják a szakértők ajánlását, Hollandia lehet az első ország Nyugat-Európában, ahol a lezárások nyári feloldása után újra ilyen drasztikus intézkedésre kerül sor. A lehetséges intézkedések között van a nagyobb rendezvények betiltása, a színházak és mozik bezárása, valamint a kávézók és éttermek nyitvatartásának rövidítése is. Az iskolák bezárása egyelőre nincs a fontolóra vett javaslatok sorában.

Már tavaly sem viselték jól a lezárásokat egyes holland fiatalok: karanténellenes tüntetők a hollandiai Eindhovenben 2020. január 25-én
Már tavaly sem viselték jól a lezárásokat egyes holland fiatalok: karanténellenes tüntetők a hollandiai Eindhovenben 2020. január 25-én

Működik az oltás, csak nem eléggé

A korábbiakban a kormány általában követte a tanácsadó testület ajánlásait, ám előfordult az is, hogy figyelmen kívül hagyta ezeket. A részleges lezárás biztosan nagyon népszerűtlen lenne a lakosság nagy részének körében, különösen azután, hogy az elmúlt hónapokban a nyugat-európai szakértők zöme kitartott amellett, hogy az átoltottság növekedésével elkerülhetők lesznek a hasonló korlátozások.

A delta-variáns és az oltások hatásának gyengülése azonban keresztülhúzni látszik a számításokat. Ugyan a holland felnőtt lakosság 85 százaléka felvette az oltást, a teljes népesség körében 68 százalék körül van a legalább két dózis vakcinát kapottak aránya. Harmadik oltást egyelőre nagyon kevesen, csak a legveszélyeztetebbnek számító egyének kaptak az országban. Úgy tűnik, ez kevés ahhoz, hogy a kórházakat ne árasszák el a koronavírusos betegek, mert több intézmény már azt jelezte, vissza kell fogniuk a „rendes” betegek ellátására fordított erőforrásaikat.

A holland adatok szerint egyébként az intenzív osztályra kerülő koronavírusos betegek 70 százaléka oltatlan vagy csak egyszer oltott, míg a tüneteket mutató fertőzöttek körében 56 százalék az arányuk. A kórházi ellátásra szoruló, oltatlan vagy csak részben oltott betegek átlagéletkora 59 év, a teljesen oltottak esetében viszont 77 év.

Az országban a múlt héten újra kötelezővé tették a maszkviselést a nyilvános helyeken, és kiterjesztették a csak védettségi igazolvánnyal vagy friss negatív teszttel látogatható helyek körét is. Ez azonban egyelőre nem hozta meg a remélt hatást, a keddi adatok szerint ugyanis a heti új fertőzöttek száma közel 77 ezer volt, ez 45 százalékos emelkedést jelent az előző heti adathoz képest.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!