2018. október 12. 06:17

Ha stadionépítésről van szó, úgy tűnik nemcsak idehaza, de a szomszédoknál is durván drágulhat a projekt. Vagy inkább Mészáros lenne a közös tényező? 

Alig két hónapja, hogy augusztus elején kezdődött el a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló eszéki focicsapat új stadionjának építése és máris a projekt drágulásáról szóló információk láttak napvilágot. Az átadást 2020-ra tervezik majd, 12 ezer férőhelyes lesz, miközben a régi aréna 22 ezer főt tudott befogadni. A tervezés során azonban maradtak az eszékiek a realitások talaján: úgy vélték, nincs szükség ekkora létesítményre, hiszen jó esetben is csak évente kétszer vagy háromszor telne megy. 

Forrás: nk-osijek.hr Forrás: nk-osijek.hr

A beruházás az eredeti tervek szerint 10 milliárd forintot emésztett volna fel; hivatalosan 35-40 millió eurót lehetett a különböző híradásokban olvasni. A klub elnöke, Ivan Mestrovic viszont a projekt drágulására utaló nyilatkozatokat tett az elmúlt napokban. 

"A létesítmények öltözőktől, orvosi szobáktól kezdve, éttermen át szállodáig minden tartalmaznak majd, a projekt értéke 35-50 millió euró között mozog. Utóbbi összeg sokkal biztosabb" - írja a sportcom.hr. Ha a jelenlegi 325 forintos euró árfolyammal számolunk, akkor az eszéki létesítmény akár 16,25 milliárd forintba is kerülhet, változatlan árfolyam mellett 25 százalékkal több pénzbe. 

A Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő klub stadionépítési terveit a magyar állam is támogatta 6 millió euróval. Éppen ezért Mestrovic Orbán Viktornak is köszönetet mondott, akinek személyes befolyása nélkül nem lenne ez a projekt. "A magyarok bajnokszponzorok" - véli Mestrovic. 

Eszéken igazi luxuskörülményeket biztosítanak majd a szurkolóknak - legalábbis a VIP státuszúaknak. A stadionban lehetőség lesz arra is, hogy valaki a szaunából vagy épp egy jacuzziban ülve szurkoljon a csapatnak. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.