2020. május 29. 21:45
MTI

Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.

Az Egyesült Államok megszüntet minden kapcsolatot az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), jelentette be Donald Trump amerikai elnök pénteken a Fehér Házban.

Donald Trump (Korábbi felvétel. Forrás: Depositphotos) Donald Trump (Korábbi felvétel. Forrás: Depositphotos)

Szerinte a WHO nem hozta meg a koronavírus-járvány miatt szükségessé vált reformokat.

Hozzátette:

Washington a szervezet működéséhez biztosított eddigi hozzájárulásának összegét más szervezetekhez irányítja át.

Trump egyúttal ismét bírálta Kínát az egész világot sújtó járvány kezeléséért. A BBC szerint úgy fogalmazott: Kína totális ellenőrzést gyakorol a WHO felett.

Az amerikai elnök egyúttal bejelentette, hogy

az Egyesült Államok visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát a terület autonómiájára vonatkozó kínai jogsértés miatt.

Szerinte Kína megsértette a Hongkongra vonatkozó brit-kínai kétoldalú nyilatkozatban foglaltakat, amelyek a többi között kötelezik Pekinget Hongkong autonómiájának tiszteletben tartására.

Mint fogalmazott, "tragédia" az egész világ számára a Hongkongban bevezetendő kínai nemzetbiztonsági törvény.

Bejelentette azt is:

az amerikai kormányzat felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését, mert lehetséges biztonsági "kockázatot" jelentenek az Egyesült Államok számára.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.