TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Közel 10 ezer forint is lehet a kiegészítés összege az átlagnyugdíj esetén.

Idén év elején 2,7 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak a parlament döntése nyomán, azonban az inflációs folyamatok miatt ehhez még hozzá kell csapni valamennyit az év vége felé, hogy a járandóságok legalább reálértéken ne veszítsenek értékükből. A Központi Statisztikai Hivatal e heti közlése alapján számításaink szerint a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint számolt infláció 3,41 százalék volt január és június között, vagyis látszik hogy jóval magasabb, mint amennyi emelést januárban kaptak az idősek.

Képünk illusztráció (fotó: pixabay) Képünk illusztráció (fotó: pixabay)

A hatályos törvény azt mondja ki, hogy az első nyolc havi inflációs folyamatok alapján kell meghatároznia a kormánynak, hogy mekkora lehet az éves infláció. Vagyis még két hónap - a július és az augusztus - hiányzik az adatsorból, hogy megtudjuk, mekkora kiegészítésre számíthatnak az idősek novemberben.

Szakértők szerint valamelyest mérséklődhet az árnyomás a gazdaságban, ugyanakkor a nyugdíjasok fogyasztói kosara eltérő súlyokat tartalmaz, mint a szélesebb értelemben számított kosár. Pont abban a termékkörben - az élelmiszereknél - tapasztalni jelentősebb áremelkedést, amelyek az idősek fogyasztásában nagyobb arányt tesznek ki. Márpedig a szakértői előrejelzések nem térnek ki külön a nyugdíjas inflációra. Ezzel együtt nem jellemző, hogy érdemben eltérjen az alakulása a hagyományos kosár szerint számolt inflációtól. De a nyugdíjasoknak néhány tized elmozdulás is érzékeny lehet.

A törvény szerint egyébként amennyiben a nyugdíjas infláció és a tényeges nyugdíjemelés különbözete várhatóan nem éri el az 1 százalékpontot, a kiegészítést egy összegben kapják meg a jogosultak, ha viszont meghaladja azt, akkor nyugdíjemelés formájában történik az állam "tartozásának" rendezése.

Amennyiben a hátralévő időben nem változna a nyugdíjas infláció dinamikája, azaz a nyolc hónap alatt maradna 3,4 százalék, akkor a 134 ezer forintos - jelenleg nagyjából átlagosnak tekinthető - havi nyugdíj esetén éves szinten 10 800 forint kiegészítés járna az időseknek, amit novemberben folyósítanak. Ehhez jön még hozzá a nyugdíjprémium, amely a 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés miatt jár, szintén év végén. E jogcímen is 6-8 ezer forint érkezhet decemberben a gazdaság bővülésének függvényében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.