2019. július 11. 07:00

Közel 10 ezer forint is lehet a kiegészítés összege az átlagnyugdíj esetén.

Idén év elején 2,7 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak a parlament döntése nyomán, azonban az inflációs folyamatok miatt ehhez még hozzá kell csapni valamennyit az év vége felé, hogy a járandóságok legalább reálértéken ne veszítsenek értékükből. A Központi Statisztikai Hivatal e heti közlése alapján számításaink szerint a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint számolt infláció 3,41 százalék volt január és június között, vagyis látszik hogy jóval magasabb, mint amennyi emelést januárban kaptak az idősek.

Képünk illusztráció (fotó: pixabay) Képünk illusztráció (fotó: pixabay)

A hatályos törvény azt mondja ki, hogy az első nyolc havi inflációs folyamatok alapján kell meghatároznia a kormánynak, hogy mekkora lehet az éves infláció. Vagyis még két hónap - a július és az augusztus - hiányzik az adatsorból, hogy megtudjuk, mekkora kiegészítésre számíthatnak az idősek novemberben.

Szakértők szerint valamelyest mérséklődhet az árnyomás a gazdaságban, ugyanakkor a nyugdíjasok fogyasztói kosara eltérő súlyokat tartalmaz, mint a szélesebb értelemben számított kosár. Pont abban a termékkörben - az élelmiszereknél - tapasztalni jelentősebb áremelkedést, amelyek az idősek fogyasztásában nagyobb arányt tesznek ki. Márpedig a szakértői előrejelzések nem térnek ki külön a nyugdíjas inflációra. Ezzel együtt nem jellemző, hogy érdemben eltérjen az alakulása a hagyományos kosár szerint számolt inflációtól. De a nyugdíjasoknak néhány tized elmozdulás is érzékeny lehet.

A törvény szerint egyébként amennyiben a nyugdíjas infláció és a tényeges nyugdíjemelés különbözete várhatóan nem éri el az 1 százalékpontot, a kiegészítést egy összegben kapják meg a jogosultak, ha viszont meghaladja azt, akkor nyugdíjemelés formájában történik az állam "tartozásának" rendezése.

Amennyiben a hátralévő időben nem változna a nyugdíjas infláció dinamikája, azaz a nyolc hónap alatt maradna 3,4 százalék, akkor a 134 ezer forintos - jelenleg nagyjából átlagosnak tekinthető - havi nyugdíj esetén éves szinten 10 800 forint kiegészítés járna az időseknek, amit novemberben folyósítanak. Ehhez jön még hozzá a nyugdíjprémium, amely a 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés miatt jár, szintén év végén. E jogcímen is 6-8 ezer forint érkezhet decemberben a gazdaság bővülésének függvényében.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!