<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Útnak indítottak százezer adag orosz Szputnyik vakcinát Magyarországra - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Ha megérkezett, indulhat az NNK vizsgálata.

Szijjártó Péter arról tett közzé egy rövid videofelvételt, ahogy a koronavírus elleni oltóanyag-szállítmánnyal a kamion útnak indult Budapestre.

A Google útvonaltervezője szerint közúton 1 napig tart az út Szentpétervárról Budapestre még személyautóval is. A beérkezett szállítmányokat minden esetben megvizsgálja a Nemzeti Népegészségügyi Központ, mielőtt megadja az engedélyt a beadásra - a korábbi szállítmányok esetén a vizsgálat időtartamát 3 hétre becsülték.

A miniszter január 22-én jelentette be, hogy kétmillió adag, vagyis egymillió ember beoltásához elegendő vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól. A koronavirus.gov.hu pénteken azt írta: péntekig összesen 737 267 ember beoltására elég oltóanyag érkezett az országba, az orosz Szputnyikból eddig 22 800 ember oltására elegendő jött - ezt a korábbi tájékoztatás szerint a regisztrált 60 év felettiek oltására használják, használták a megyei kórházak oltópontjain.

A kétmillió adag Szputnyik V vakcina összességében 3 hónap alatt érkezik be az országba.