3p

Az abortusztörvény legfrissebb módosítása nem más, mint büntetés és kegyetlenkedés az érintett nőkkel szemben. Jegyzet.

Jó kormányzati szokás szerint társadalmi egyeztetés nélkül, valamint ismét az éjszaka közepén jelent meg az a Magyar Közlöny, amelyben az abortusztörvény módosítása (szigorítása) szerepel, különös tekintettel erre a kitételre:

„A bemutatott orvosi lelet rögzíti, hogy az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta.”

A cikk írásakor még nem 100 százalékig biztos, de jó eséllyel feltételezhető, hogy mindez azt jelenti majd, hogy a terhességmegszakítás előtt a nőket arra kötelezik majd, hogy hallgassák meg a magzati szívhangot, erre utal az is, hogy a Dúró Dóra-Novák Előd féle Mi Hazánk már tapsikol a döntésnek – ez pedig igen félelmetes jövőt fest minden magyar nő elé.

A szívhang meghallgattatását sok mindennek lehet nevezni, de alapvetően nem más, mint érzelmi zsarolás, amely változást csak az esetek egészen minimális hányadában fog hozni, ellenben hatalmasat rúg olyan nőkön, akik gyakran egyébként is rettenetes helyzetben vannak.

Vajon végiggondolta a rendeletet jegyző Pintér Sándor, hogy néhány tollvonással a nemi erőszakból fogant magzatokkal terhes nőket is arra kényszeríti, hogy hallgassák meg mindezt? Hogy párkapcsolati erőszak elszenvedői, bántalmazott nők, lányanyák, nehéz körülmények közt élő nők fognak ezentúl ott ülni a nőgyógyászati rendelőkben és hallgatják majd a szívhangot, amelynek nincs más célja, mint a bűntudatkeltés?

Egy pozitív terhességi teszt mindenkinek mást jelent. Fotó: Depositphotos
Egy pozitív terhességi teszt mindenkinek mást jelent. Fotó: Depositphotos

A kormány döntése, valljuk be, egészen egyszerűen embertelen és kegyetlen; ráadásul újabb jele annak, hogy a jelenlegi magyarországi törvényalkotóknak milyen szinten semmi köze sincsen a valósághoz. Elárulok valamit önöknek: ezeknek a magzatoknak a jelentős részét így is el fogják vetetni, mert az abortusz rohadtul nem játék. A terhességmegszakítás egy utolsó utáni megoldás, amikor más alternatíva nem működik, nem fogamzásgátlás, senki sem ébred úgy reggel, hogy csettint, hogy „na, mára egy abortuszt tervezek”. Az érintettek meg fogják hallgatni a szívhangot, mert meg kell hallgatniuk, de egy kényszerhelyzetben az érzelmi zsarolás elvétve fogja bárki döntését megváltoztatni, ellenben maradandó, sokszor egy életre kiheverhetetlen sebeket okoz majd. Ezt akarják?

Egy családbarát ország nem így néz ki

Az abortusztörvény szigorítását is a kormányzati családbarátság köntösébe öltöztették, pedig elvétve fog hozzájárulni ahhoz, hogy több gyerek szülessen, különösen olyan gyerek, akit szívesen várnak. Tudják mi segítene ebben? Csak hogy néhányat említsünk: a családi pótlék, a gyes, és a hasonló támogatások megemelése, a megfelelő oktatás és egészségügyi ellátás biztosítása az egész országban, vagy a nők gyermekvállalás utáni munkahelyi visszailleszkedésének segítése. Hol vannak ezek az intézkedések?

Fel kéne végre fogni, hogy olyan, hogy „abortuszpárti”, nem létezik, csak választáspárti – az abortuszhoz való jog, normális, érzelmi zsarolástól mentes biztosítása nem más, mint a választás jogának biztosítása. Én egy olyan világban és egy olyan országban akarok élni, ahol nem néznek sandán azokra a nőkre, akik nem tudják vállalni a terhességet. Ahol élhet egymás mellett egy gyermeket vállaló anya, és egy gyermektelen nő anélkül, hogy bármelyikükkel azt éreztetnék, hogy kevésbé értékesek a reprodukciós döntéseik miatt. Ahol a gyermekvállalás, vagy nem vállalás magánügy, és nem turkál a méhemben Pintér Sándor.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!