<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Már módosította a kormány a nemzeti reprodukciós programra szánt keretösszeget, pedig még két hónapja sincs, hogy a kormány rendeletben rögzítette, mennyi pénzt biztosítanak a legújabb reprodukciós programra.

Az első, Nemzeti Humán Reprodukciós Programhoz forrásokat biztosító rendelet még tavaly decemberben jelent meg. Eszerint az idei költségvetésből erre a célra összesen 3,355 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány. Ez úgy jött össze, hogy 2,557 milliárd a gyógyító-megelőző ellátást terhelte volna, 798 millió meg a gyógyszertámogatást fedezte. Ugyanebben a rendeletben rögzítették azt is, hogy Kásler Miklós emberi erőforrások miniszternek 2020. júliusig kell összeállítania ezt a programot és kidolgoznia a részleteket. A program tehát még nem készült el, de a hozzá rendelt forrásokat máris megváltoztatja a kormány.

Fotó: MTIFotó: MTI

A pénteken megjelent Magyar Közlöny egyik rendelete azonban jelentősen megváltoztatja ezeket az előirányzatokat. Mint olvasható, 

a magyar kormány kiemelt célként határozza meg Magyarország demográfiai stabilitásának elérését, a humán reprodukciós eljárásokhoz történő egyenlő hozzáférés megteremtését. 

Ennek jegyében az idei költségvetésből összesen nem 3,355 hanem 4,762 milliárd forintot kell erre a célra biztosítani. A gyógyító-megelőző ellátás előirányzaton biztosított összeget így 28 százalékkal 3,299 milliárda emelte a kormány, a gyógyszertámogatás összegét pedig majdnem megduplázta. A korábban szánt keretet 83 százalékkal 1,463 millióra növelte. 

Ugyanakkor rögzítették azt is, hogy Varga Mihály pénzügyminiszternek a 2021-es költségvetés tervezésekor mekkora előirányzatot kell a programmal összefüggésben biztosítania. Az idei 4,762 milliárd után jövőre 5,995 milliárd mehet el a Nemzeti Humán Reprodukciós Programra (ebből 4,3 milliárd a gyógyító-megelőző ellátásra, 1,596 milliárd pedig a gyógyszertámogatásra menne). 

Az, hogy 25 százalékkal növekszik a jövő évi előirányzat, két dologra utalhat: 

  • a kormány vagy az ideinél nagyobb mértékű részvételre és kihasználtsággal számol, 
  • vagy pedig újabb intézkedéseket és támogatásokat kíván beépíteni a rendszerbe. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.