2020. február 2. 05:31

Már módosította a kormány a nemzeti reprodukciós programra szánt keretösszeget, pedig még két hónapja sincs, hogy a kormány rendeletben rögzítette, mennyi pénzt biztosítanak a legújabb reprodukciós programra.

Az első, Nemzeti Humán Reprodukciós Programhoz forrásokat biztosító rendelet még tavaly decemberben jelent meg. Eszerint az idei költségvetésből erre a célra összesen 3,355 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány. Ez úgy jött össze, hogy 2,557 milliárd a gyógyító-megelőző ellátást terhelte volna, 798 millió meg a gyógyszertámogatást fedezte. Ugyanebben a rendeletben rögzítették azt is, hogy Kásler Miklós emberi erőforrások miniszternek 2020. júliusig kell összeállítania ezt a programot és kidolgoznia a részleteket. A program tehát még nem készült el, de a hozzá rendelt forrásokat máris megváltoztatja a kormány.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A pénteken megjelent Magyar Közlöny egyik rendelete azonban jelentősen megváltoztatja ezeket az előirányzatokat. Mint olvasható, 

a magyar kormány kiemelt célként határozza meg Magyarország demográfiai stabilitásának elérését, a humán reprodukciós eljárásokhoz történő egyenlő hozzáférés megteremtését. 

Ennek jegyében az idei költségvetésből összesen nem 3,355 hanem 4,762 milliárd forintot kell erre a célra biztosítani. A gyógyító-megelőző ellátás előirányzaton biztosított összeget így 28 százalékkal 3,299 milliárda emelte a kormány, a gyógyszertámogatás összegét pedig majdnem megduplázta. A korábban szánt keretet 83 százalékkal 1,463 millióra növelte. 

Ugyanakkor rögzítették azt is, hogy Varga Mihály pénzügyminiszternek a 2021-es költségvetés tervezésekor mekkora előirányzatot kell a programmal összefüggésben biztosítania. Az idei 4,762 milliárd után jövőre 5,995 milliárd mehet el a Nemzeti Humán Reprodukciós Programra (ebből 4,3 milliárd a gyógyító-megelőző ellátásra, 1,596 milliárd pedig a gyógyszertámogatásra menne). 

Az, hogy 25 százalékkal növekszik a jövő évi előirányzat, két dologra utalhat: 

  • a kormány vagy az ideinél nagyobb mértékű részvételre és kihasználtsággal számol, 
  • vagy pedig újabb intézkedéseket és támogatásokat kíván beépíteni a rendszerbe. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.