<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és Pedagógusok Szakszervezete.

A két pedagógus szakszervezetnél betelt a pohár, úgy döntöttek, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak - írják közös közleményükben. 

Arra kérik a testületet, hogy helyezze azonnal  hatályon kívül a kormány sztrájk-rendeletét. Azt a rendeletet, amely miatt február 16-án egyeztetésre érkeztek az Emberi Erőforrások Minisztériumába.

Mint írják: e rendelet megsérti az Alaptörvény veszélyhelyzetre vonatkozó rendelkezését, mivel a jogalkotó nem tartotta be a rendeleti szabályozásra felhatalmazást adó törvényben előírt szükségesség és arányosság elvét, túllépve ezzel az Alaptörvény 53. cikkében biztosított különleges jogrendi hatáskört, és sérti a munkavállalók munkabeszüntetéshez való jogát.

Ma például a XIII. Kerületi Ady Endre Gimnázium tanárai álltak ki. Fotó: Facebook/PDSZ
Ma például a XIII. Kerületi Ady Endre Gimnázium tanárai álltak ki. Fotó: Facebook/PDSZ

A közleményben kitérnek arra is, hogy "ha a sztrájkjog gyakorlása csak úgy képzelhető el, hogy az nem okoz fennakadást a munkaadónál, nem zavarja meg a megszokott munkaadói üzemmenetet, tehát észrevétlen marad a sztrájkolók külvilágában: a sztrájkjog lényeges tartalma kerül korlátozásra, hiszen éppen annak nyomásgyakorló funkciója vész el".

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnökeaz utolsó EMMI-ben tett látogatuk után ezt mondta:

"Elképesztő a cinizmus, amit tapasztaltunk".

Hozzátette akkor, hogy hiába hívták be a szakszervezeti vezetőket a 'még elégséges szolgáltatás' egyeztetésére, időközben megjelent egy rendelet, amelyről a február 16-i egyeztetésen kellett megtudniuk, hogy a tárca szerint ez épp a még elégséges szolgáltatásról szól.

Miközben a pedagógusok készülnek a március 16-i sztrájkra, országszerte folytatódik a múlt hét hétfőn kezdődött polgári engedetlenségi mozgalom, melynek eredményeképpen mind több iskolában nyilvánítják ki véleményüket a pedagógusok a sztrájkkövetelésekkel kapcsolatban.