2019. február 5. 09:05
mfor.hu

Decemberben 4,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma, egész évben 6 százalékkal.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szrint tavaly decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Vásárló a budaörsi Auchan áruházban. MTI Fotó: Kollányi Péter

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek volumene nem változott, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,9 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2018-ban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6 százalékkal nagyobb volt az előző évinél.

Karácsony ellenére is gyenge a decemberi adat

A kiskereskedelem meglehetősen gyengén zárta a 2018-as évet. Ezzel az év egészét az ágazat 6,0 százalékos teljesítménnyel zárta, ami enyhén felülmúlja a 2017. évi növekedést - közölte az adatokra reagálva Virovácz Péter, az ING szenior elemzője.

A szakértő hozzáteszi azt is: a tavalyi év vége nem sikerült túl acélosra, hiszen jelentős lassulást mutatott a kiskereskedelmi szektor. A decemberi adat lett a leggyengébb az összes hónap közül, ami a karácsonyi szezont is figyelembe véve, ha nem is aggasztó, de mindenképpen egy figyelmeztető jel, hogy a szektor dinamikus növekedése nem tartható fenn hosszútávon.

A részleteket tekintve elmondható, hogy a gyenge decemberért elsősorban az élelmiszerkereskedelem okolható, ahol éves bázison stagnálást mértek, ugyanakkor a többi főbb bolttípus esetében is az év egyik leggyengébb hónapját mérte a KSH decemberben. 

Előrejelzésük szerint 2019-ben a kiskereskedelmi szektor bővülése elmarad a tavalyi év átlagától, de így is 3-4 százalék körüli növekedésre számíthatunk. A lassulás legfőbb oka, hogy a pótlólagos fogyasztás egyre kevésbé lesz meghatározó, és a háztartások egyre inkább szolgáltatások vásárlására fordítják majd a többletjövedelmüket, amit az idei bérnövekedés biztosít.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az adatokat kommentálva elmondta, hogy tartósak a kiskereskedelem alakulását meghatározó folyamatok, a forgalombővülés elsősorban a nem élelmiszerek iránti fokozott keresletnek köszönhető. Ezen belül is kiugró volt a növekedés tavaly az iparcikk jellegű vegyes cikkeknél és a csomagküldő és internetes forgalomban. A használt cikkek viszont gyengén szerepeltek 2018-ban, a háztartások ugyanis az új termékek felé fordultak, ez pedig a lakosság vásárlóerejének erősödésére utal.

Németh Dávid a tavalyi 6 százalékos növekedés után 2019-ben 4-5 százalék körüli bővülést vár. A szerény mértékű lassulásban a magas bázis mellett szerepet játszhat, hogy a nettó reálbérek növekedése az idén a tavalyinál kisebb mértékű lesz.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.