2019. február 5. 09:05
mfor.hu

Decemberben 4,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma, egész évben 6 százalékkal.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szrint tavaly decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Vásárló a budaörsi Auchan áruházban. MTI Fotó: Kollányi Péter

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek volumene nem változott, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,9 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2018-ban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6 százalékkal nagyobb volt az előző évinél.

Karácsony ellenére is gyenge a decemberi adat

A kiskereskedelem meglehetősen gyengén zárta a 2018-as évet. Ezzel az év egészét az ágazat 6,0 százalékos teljesítménnyel zárta, ami enyhén felülmúlja a 2017. évi növekedést - közölte az adatokra reagálva Virovácz Péter, az ING szenior elemzője.

A szakértő hozzáteszi azt is: a tavalyi év vége nem sikerült túl acélosra, hiszen jelentős lassulást mutatott a kiskereskedelmi szektor. A decemberi adat lett a leggyengébb az összes hónap közül, ami a karácsonyi szezont is figyelembe véve, ha nem is aggasztó, de mindenképpen egy figyelmeztető jel, hogy a szektor dinamikus növekedése nem tartható fenn hosszútávon.

A részleteket tekintve elmondható, hogy a gyenge decemberért elsősorban az élelmiszerkereskedelem okolható, ahol éves bázison stagnálást mértek, ugyanakkor a többi főbb bolttípus esetében is az év egyik leggyengébb hónapját mérte a KSH decemberben. 

Előrejelzésük szerint 2019-ben a kiskereskedelmi szektor bővülése elmarad a tavalyi év átlagától, de így is 3-4 százalék körüli növekedésre számíthatunk. A lassulás legfőbb oka, hogy a pótlólagos fogyasztás egyre kevésbé lesz meghatározó, és a háztartások egyre inkább szolgáltatások vásárlására fordítják majd a többletjövedelmüket, amit az idei bérnövekedés biztosít.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az adatokat kommentálva elmondta, hogy tartósak a kiskereskedelem alakulását meghatározó folyamatok, a forgalombővülés elsősorban a nem élelmiszerek iránti fokozott keresletnek köszönhető. Ezen belül is kiugró volt a növekedés tavaly az iparcikk jellegű vegyes cikkeknél és a csomagküldő és internetes forgalomban. A használt cikkek viszont gyengén szerepeltek 2018-ban, a háztartások ugyanis az új termékek felé fordultak, ez pedig a lakosság vásárlóerejének erősödésére utal.

Németh Dávid a tavalyi 6 százalékos növekedés után 2019-ben 4-5 százalék körüli bővülést vár. A szerény mértékű lassulásban a magas bázis mellett szerepet játszhat, hogy a nettó reálbérek növekedése az idén a tavalyinál kisebb mértékű lesz.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.