2p

Rövid távon megoldhatatlan az orosz gáz kiváltása. Viszont az oroszok sem tudnak meglenni export nélkül.

Mindkét félnek érdeke, hogy ne álljanak le az EU-ba irányuló orosz gázszállítások, mondta el Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázpiaci elemzője az Infostartnak. Ennek ellenére, tette hozzá, az utóbbi napokban, amióta az orosz–ukrán háború kitört, jelentős mértékben csökkent az európai szállítás, naponta 1-1,5 millió hordóval kevesebb kőolaj és kőolajtermék érkezik Oroszországból.

A megmaradó készleteket viszont az oroszok sem tudják könnyen értékesíteni, India ugyan komolyabb mennyiségben vásárol a most nagyjából 30 dollárral a világpiaci ár alatt kapható orosz olajból, de ez nem váltja ki a kieső exportmennyiségeket, miközben az orosz tárolók kezdenek megtelni, és a tengeri szállításokkal is gondok vannak, hiszen a vevők hiánya mellett a külföldi szállítócégek többsége sem hajlandó orosz kikötőkbe beállni.

A napokban bejelentett német-katari cseppfolyósföldgáz-megállapodásról az elemző úgy gondolja, hogy rövid távon ez sem oldhatja meg a német földgázhelyzetet, hiszen Katar nem tud elegendő mennyiséget szállítnai, Németországnak pedig LNG-terminálja sincsen, ennek megépítése csak 2-3 év távlatában várható.

Hiába az alternatív források, ha nincs elég LNG-terminál. Fotó: Depositphotos
Hiába az alternatív források, ha nincs elég LNG-terminál. Fotó: Depositphotos

Összességében tehát rövid távon nem várható nagy változás a jelenlegi helyzethez képest Pletser Tamás szerint.

"A következő 4-5 év orosz földgáz nélkül gyakorlatilag megoldhatatlan Európában. Azt követően lesznek opciók, és tíz éven belül a kontinens teljesen leválhat az orosz gáztól, ha ehhez megvan a pénz és a politikai akarat."

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!