TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A topjátékosok háza egy vár messze a város zajától, hermetikusan elzárva a külvilágtól. Bár mindenük megvan, gyakorlatilag otthonuk rabjai – ezért is viszik magukkal egész családjukat vagy laknak egymás közelében. A Financial Times utánanézett, hol éltek és élnek a leggazdagabb sztárok, és mi számít nekik igazán. Ezúttal a cikksorozat második részét közöljük.

Az első részt itt olvashatják.

Az ingatlanügynökök jól tudják, hogy milyen házakra vágynak a futballisták.

Sokan a modern építésűeket preferálják, és általában semmi olyasmit nem akarnak, amivel munka van. Szeretik, ha minden kulcsra kész, és csak be kell költözniük

– mondta a brit lapnak Andrew Thorpe, a Savills Wilmslow ingatlanügynökség egyik igazgatója.

Cápa, játékgép, forró fürdő

Nemrég egy olyan játékos volt az ügyfele, aki minden bútort maga vett.

Aztán a költözés napján megjelent egy szakáccsal és egy bőrönddel.

Szintén fontos a biztonság és a magánélet védelme. A spílerek könnyen válhatnak betörések áldozatává, hiszen az egész világ tudja, mikor vannak úton. Ráadásul gyakran órát, ékszert, készpénzt tartanak otthon. Emiatt klubjuk néha saját biztonsági szolgálatára bízza a házuk biztonsági rendszerének feljavítását. A biztonság persze nem elég, kell a szórakozás is.

Mindenfélét akarnak: mozit, golfszimulátort, fedett medencét, forró fürdőt

– meséli Stephen Lovelady, a Barton Wyatt lakáseladási üzletágának vezetője. Crouch még viccesebb sztorikat mesél.

Még azok a játékosok is, akiknek gyerekeik vannak, PlayStationnel fifáznak, medencében ugrándoznak vagy játékgépeket püfölnek esténként.

Az angol válogatott egykori csatára szerint volt olyan csapattársa, aki cápát tartott az akváriumában.

Mindezen persze könnyű gúnyolódni, ne feledjük azonban, hogy a játékosok otthonuk rabjai, házuk pedig egy vár, amely előtt szelfivadászok hada várja őket.

A francia csodagyerek, Kylian Mbappé például olyan visszavonultan él, hogy – mint mondja –  ha majd az ifjúkori kalandjairól kérdezik jövőbeni gyerekei, nem lesz miről mesélnie.

Élet a falak mögött

Ami pedig a világ legjobb játékosát illeti, Lionel Messi civilben kisvárosi apuka. Egy átlagos katalán településen, Castelldefelsben él, fent a magasban, távol az éjszakai élet zajától. Szomszédja házát is megvásárolta, és egy pöpec otthont épített fel magának; a kertben természetesen mini-focipálya is helyet kapott. A kíváncsi tekinteteknek murvafürtök, pálmafák és fehér falak szabnak gátat.

Lionel Messi (Forrás: Facebook) Lionel Messi (Forrás: Facebook)

Szűkös privátszféra – Messi autogramosztás közben

A Barcelona argentin tízese maga viszi iskolába fiait, majd haza is fuvarozza őket. Olykor átugrik szomszédjához, Luis Suárezhez egy grillpartira vagy matéra – az uruguayi támadó nem csak csapattársa, hanem kebelbarátja is. Közben megbeszélik, hogyan aludtak a gyerekek.

A madridi csapatok volt vagy jelenkori sztárjai – Cristiano Ronaldo, Antoine Griezmann, Gareth Bale – szintén „egy kupacban”, a spanyol fővárostól nyugatra, La Fincában laktak vagy laknak szürke, modern kastélyokban, magas kerítésekkel körbevéve. Akár Florida egyik külvárosában is lehetnénk. Az utcák szinte kihaltak, csupán a magánjárőr-szolgálat autói törik meg a csendet. Minden pont az ellentéte a nyüzsgő Madridnak.

A szingli focisták olykor csak bolyonganak kastélyaikban.

Általában csak három szobát használnak. Nem használják az étkezőket és az öt hálószobát,   de még a medencét is csak ritkán. Az gyakran csak a presztízs miatt van. A legdrágább, legjobb házat akarják, ami a piacon elérhető

– árulta el Tom Burke, a Savills Wilmslow egyik területi vezetője az FT-nek.

Hozzák a pereputtyot

Más játékosok „kísérettel” jönnek. Amikor Memphis Depay a PSV Eindhoventől a Manchester Unitedhoz igazolt 2015-ben, haverjával, Gigivel együtt költözött be Gary Neville testvérének, Philnek a házába.

Mások a nagyobb családjukat is hozzák: a brazil Lucas Moura 2013-ban anyjával, barátnőjével és barátnője apjával együtt vackolta be magát egy palotába Párizs egyik elegáns külvárosában, Neuillyben, amely csendes utcáin kifogástalanul öltözött idős hölgyek sétáltatják kiskutyáikat. Neuilly az antitézise a Sao Paulo-i szegénynegyednek, ahol Moura felnőtt.

Semmi okom a panaszra

– mondta Moura szobája előtt, ahol csak a ház előtt rá váró fiúk zsivaja törte meg a csendet.

Lieke Martens, a Barcelona női csapatának holland játékosa azt szeretné, ha a nők is megengedhetnék maguknak az ilyen társaságot.

Néha még mindig honvágyam van. A férfi játékosok magukkal hozzák az egész családjukat, bárkit, akit akarnak. Megteremthetik a saját otthonukat.

Összehasonlításképp: míg az angol Női Szuperliga játékosainak 88 százaléka 18 ezer fontnál kevesebbet keresett 2017-ben, több mint ötven százalékuk pedig anyagi okok miatt a távozást fontolgatta egy nemzetközi szakszervezet, a Fifpro tanulmánya szerint, addig a férfiak éves átlagfizetése több mint hárommillió font az angol topbajnokságban, a Premier League-ben.

Tűz van, babám!

Ha pedig probléma adódik a ház körül, a focisták kívülről kérnek segítséget. Mino Raiola játékosügynök szerint ügyfele, az olasz válogatott Mario Balotelli egyszer azért hívta fel, mert égett a háza. „Hívd a tűzoltókat” – tanácsolta Raiola.

Néhányan még akkor is a klub menedzserét hívják, ha nem működik egy lámpa. Amire általában azt a választ kapják, hogy ki kell cserélni az égőt... Nem csoda, hogy gyakran nehezen boldogulnak, miután visszavonulnak, és eltűnik mögülük a támogató háttér.

Otthonukat egy új sztár fogja birtokba venni. Ha felvágós típus, akkor táncparkettre cseréli majd a cápás akváriumot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.