2019. február 20. 12:20
MTI

Összesen 114 milliárd forint a hiány, ennek befoltozására 67 milliárd forint hitel felvételére kényszerül a főváros.

Elfogadta a fővárosi önkormányzat 2019-es összevont költségvetését a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A költségvetési rendelet az önkormányzat költségvetési bevételét 266 milliárd 39 millió 233 ezer forintban, kiadásait 380 milliárd 58 millió 282 ezer forintban állapítja meg.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az így keletkező 114 milliárd 19 millió 49 ezer forintos hiányt az előző évek maradványának - 25 milliárd 372 millió 92 ezer forintos - igénybevételével, a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 66 milliárd 718 millió 391 ezer forintból, valamint belföldi értékpapírok 27 milliárd 987 millió 314 ezer forintos bevételeiből finanszírozzák. Ugyanakkor külföldi adósság tőketörlesztésére 6 milliárd 58 millió 753 ezer forintot fordít a fővárosi önkormányzat.

A közgyűlés húsz igen szavazattal, kilenc nem ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el az idei büdzsét.

Ahogy arról kedden a Világgazdaság már beszámolt: a működési költségeket növeli, hogy az önkormányzati dolgozók bérét emelni kell. Nagy többletkiadásokkal jár a 3-as metró pótlása is. Az állami költségvetés 217,5 milliárd forint támogatást nyújt erre, a költségek további emelkedésére már nincs fedezete Budapestnek, ezért az előterjesztés ezt tekinti a legnagyobb költségvetési kockázatnak.

A Fővárosi Állatkert Pannon Park projektjére a tervezet szerint 28,7 milliárd forint megy majd, útfelújításokra pedig közel 20 milliárd forint.

Kábítószerügyi fórum alakul

A mai közgyűlésen elfogadták azt is, hogy a főpolgármester és a budapesti rendőrfőkapitány vezetésével Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot hoznak létre.

A Tarlós István jegyezte előterjesztést a testület 23 igen szavazattal, egy nem ellenében, öt tartózkodás mellett fogadta el.

Az egyeztető fórum elnöke a főpolgármester, társelnöke a budapesti rendőrfőkapitány lesz. Tarlós István azt mondta, a probléma megoldását magasabb szintre emelik, mert eddig csak tüneti kezelés volt.