<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Esti összefoglaló a háború hétfői történéseiről.

  • Elhunyt a kijevi klinikán az a lengyel önkéntes, aki korábban humanitárius segély szállításakor Kelet-Ukrajnában súlyos sérüléseket szenvedett – közölte egy lengyel segélyszervezet hétfőn. A Marek keresztnevű önkéntes haláláról elsőként egy varsói baptista közösség körében létrejött, Nehemiás ószövetségi prófétáról elnevezett segélyszervezet számolt be a PAP hírügynökségnek küldött közleményben. A szervezet március 18-án adta hírül, hogy Kelet-Ukrajnában orosz támadás következtében megsebesült két önkéntese.
  • Volodimir Zelenszkij felkereste a részben megszállt Zaporizzsja régiót, ahol találkozott Rafael Grossival, az ENSZ nukleáris ügynökségének vezetőjével, aki elmondta, hogy „tartalmas eszmecserét folytattak a zaporizzsjai atomerőmű védelméről”. A Telegramon Ukrajna elnöke azt mondta: „Meglátogattam a »Zaporizsja« hadműveleti csoport parancsnoki állomását. Kitüntetéseket adtam át az ukrán biztonsági szolgálat, a nemzetőrség, a nemzeti rendőrség, az állami határőrség és az ukrán állami katasztrófavédelem alkalmazottainak.”
  • Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka hétfőn azt mondta, csapatai folytatják a Bahmut városa elleni heves orosz támadások visszaverését, a város megvédése „katonai szükségszerűség”. Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint Olekszandr Szirszkij ezredes a keleti frontvonalon tett látogatása során meg kívánja oldani „a harci feladatok hatékony végrehajtását akadályozó problémás kérdéseket”, és olyan „operatív döntéseket hozott, amelyek célja az ellenség elrettentésére és megkárosítására irányuló képességeink megerősítése”. Részleteket nem közölt, és azt sem közölte, hogy mikor került sor a látogatásra, de Szirszkij megjegyzései megerősítik Ukrajna azon szándékát, hogy folytatni kívánja a harcot Bahmutban annak ellenére, hogy az ottani halálos áldozatok száma nagy.
  • Ukrajna azzal vádolta Oroszországot, hogy destabilizálja Fehéroroszországot, és kisebb szomszédját „nukleáris túszává” teszi, miután Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Moszkva megállapodást kötött taktikai nukleáris fegyverek belarusz területen való elhelyezéséről. Az ország száműzetésben élő ellenzéki vezetője, Szvetlana Cihanouszkaja kijelentette, hogy a lépés „nagyon ellentmond a fehérorosz nép akaratának”, és Fehéroroszország az orosz irányítás alatti további leigázását tükrözi.

Szvetlana Cihanouszkaja, a belarusz ellenzéki régóta száműzetésben él. Fotó: Wikipedia
Szvetlana Cihanouszkaja, a belarusz ellenzéki régóta száműzetésben él. Fotó: Wikipedia

  • A régió kormányzója szerint legalább ketten meghaltak egy orosz rakétacsapásban hétfőn Szlovjanszk városában. A támadásnak 29-en megsebesültek – közölte Pavlo Kirilenko, a donyecki regionális katonai közigazgatás vezetője. Zelenszkij ezt írta hivatalos Telegram-csatornáján: „Egy újabb nap, amely az Orosz Föderáció terrorizmusával kezdődött. Az agresszor állam ágyúzta a mi Szlovjanszkunkat. Sajnos van egy halott és különböző mértékű sebesülteink. Helyben minden közszolgáltatás működik. A segítséget biztosítják.”
  • Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára kijelentette, hogy a NATO-tagországok részt vesznek az ukrajnai konfliktusban – derül ki a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylapnak adott hétfői interjúból.
  • Lengyelország őrizetbe vett egy külföldi állampolgárt, akit azzal vádolnak, hogy Oroszország javára kémkedett – közölte hétfőn az ügyészség.
  • Egy orosz diplomata azt mondta, hogy Moszkva kártérítést követelhet az Északi Áramlat gázvezetékeiben a tavaly szeptemberi két robbanás következtében keletkezett károkért – írja az állami média.
  • Ki kell tiltani az orosz és fehérorosz sportolókat a 2024-es párizsi olimpiáról, hacsak Moszkva nem vonja ki erőit Ukrajnából – közölte hétfőn Lengyelország.

(MTI, The Guardian)