2018. szeptember 17. 11:55

De nem hajtanak végre csoportos létszámleépítést.

Hoztam is, meg nem is - ezzel a népmesei fordulattal lehet illetni az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének magyarázatát arra a kérdésre, hogy valóban tervezik-e a munkavállalói állomány 10 százalékának a leépítését. A végeredményt tekintve kijelenthető, hogy igen.

A számvevőszék elnökét, Domokos Lászlót még a nyáron kereste meg levélben a Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), hogy tájékoztatást kérjenek a szervezetnél belengetett leépítésekről. Előzőleg ugyanis Domokos erről beszélt az egyik parlamenti ülésen.

Az MKKSZ a levelében idézi is az ott elmondottakat, az ÁSZ Hírportáljára hivatkozva:

"Domokos László bejelentette: mintegy 60 fő tapasztalt, jó munkakultúrájú gazdasági szakembert - munkavállalót - ajánl fel az Állami Számvevőszék a munkaerőpiacon jelentkező hiány csökkentése érdekében, főleg Budapesten, az üzleti szféra számára. Ennek megvalósítása érdekében a technológiai és módszertani megújulás eredményeképpen, az ÁSZ munkavállalói állományának mintegy 10 százaléka részére tesz együttműködési és elhelyezkedést támogató ajánlatot."

 

A bejelentés előzménye az volt, hogy a magyar gyáriparosokat képviselő érdekképviseleti szervezet, az MGYOSZ 100 ezer közszolga átirányítását szorgalmazta a versenyszférába. Az ötlet megértő fülekre talált az ÁSZ-nál, viszont a köztisztviselőket, közalkalmazottakat képviselő szakszervezeteknél kiverte a biztosítékot.

Ezek alapján fordult olyan kérdésekkel a szakszervezet a számvevőszékhez, minthogy például az ÁSZ csoportos létszámleépítést, vagy munkavállaló cserét hajt-e végre, és hogyan változott az ÁSZ által ellátandó feladatok mennyisége (vagyis indokolt-e a munkaterhelés alapján a létszám csökkentése) az elmúlt időben?

A számvevőszék válasza szerint jelenleg sem csoportos létszámleépítést, sem munkavállaló cserét nem hajtanak végre. Ugyanakkor felhívták a figyelmet az ÁSZ elnökének parlamenti expozéjában elhangzottakra, mely szerint a szervezetnél jelenleg technológiai és módszertani megújulás zajlik,s ennek keretében tesz az ÁSZ a munkavállalói állomány mintegy 10 százaléka részére együttműködési és elhelyezkedést támogató ajánlatot.

Egyéni érdekeket is figyelembe vesznek Egyéni érdekeket is figyelembe vesznek

Az ajánlat valamennyi érintett esetében egyedi, személyre szabott, az egyéni igényeket, érdekeket is figyelembe veszi, így annak tartalmáról általános, valamennyi érintett vonatkozásában érvényes tájékoztatás nem adható - közölte továbbá az ÁSZ. Az egyeztetések jelenleg is zajlanak, a számvevőszéknél hosszú folyamatra számítanak, s végső soron a munka hatékonyságának és eredményességéne javítását várják ettől az intézkedéstől.

Vagyis összességében elmondható, hogy ha nem is a klasszikus, a munkaerőpiacon megszokott metódus szerint zajlik a létszámváltozás az Állami Számvevőszéknél (legalábbis az ÁSZ-nál így értelmezik), de az állomány csökkentése folyamatban van. Eközben a honlapjuk szerint négy munkakörbe is keresnek embert: beszerzési, eszközgazdálkodási, számviteli és pénzforgalmi területen van szükségük új kollégára, akinek az utóbbi két esetben felsőfokú végzettséggel kell rendelkeznie.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.