<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A minimálbér figyelembevételével akarják átírni az illetménytáblát. 

Április második felében folytatódhatnak a sztrájkok az önkormányzati hivatalokban - értesült portálunk. Az alacsony keresetű közszolgákat képviselő érdekvédelmi szervezetek ezzel párhuzamosan új követelésekkel állnak elő: információink szerint a köztisztviselői illetménytábla újraszámolását kezdeményezik, a minimálbér alapul vételével.

Április második felében folytatódik a sztrájkÁprilis második felében folytatódik a sztrájk

A jelenlegi illetménytáblához képest - amely 38 650 forintos illetményalappal számol - az új számítással magasabb jövedelmet lehetne biztosítani a dolgozóknak. És nem csak azoknak, akik miatt az egész demonstráció-sorozat elkezdődött, hanem minden közszolgának. A bérezésük ugyanis általában is elmarad az európai unió más tagországaitól - állítják a szakszervezetek. Ezért itt az ideje frissíteni követeléseiket.

Kérdés azonban, hogy lesz-e fogadókészség a kormány részéről. A szervezetek március végén  több fontos egyeztetésen is részt vettek, felemás eredménnyel. A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Pogácsás Tibor információink szerint nem tűnt túlságosan nyitottnak a szakszervezeti kezdeményezésekre. Erre a találkozóra egyébként azután került sor, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) levélben figyelmeztette Orbán Viktort, hogyha a kormány nem teljesíti a sztrájkkezdeményezéssel kapcsolatos egyeztetési kötelezettségét, akkor az MKKSZ bírósághoz fordul.

Erre válaszul a miniszterelnök titkárságától érkezett egy levél, amelyben Pogácsást jelölték ki a kormány részéről tárgyaló félnek. A találkozón azonban kiderült, hogy ennél többre nem lehet számítani, eredményt ezen a találkozón nem lehet felmutatni. Pogácsás azt hangsúlyozta, hogy a béremelés az önkormányzatok dolga, a kormány megtette, amit megtehetett, konszolidálta a településeket.

A tárgyalás megtartásával a kormány annyit legalább elért, hogy a szakszervezet nem viheti bíróság elé az ügyet, hiszen az egyeztetésre sor került.

Volt azonban egy másik találkozó is. Ezen Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője hallgatta meg a közszolgák képviselőit. Erről a megbeszélésről az szivárgott ki, hogy nyitottabb légkörben zajlott, mint amit a belügyminiszter államtitkárával folytattak. Garanciákat persze itt sem kaptak a szervezetek, de Gulyás - úgy tűnt - valódi problémaként tekint a bérhelyzetre, és azt is elfogadni látszott, hogy a demonstrációknak nincs politikai töltetük (bár korábban még erről beszélt a frakcióvezető).

A következő hetekben tehát a szakszervezetek az új követelés kidolgozásával lesznek elfoglalva, ígéretük szerint pedig április második felében - függetlenül a választás eredményétől - sort kerítenek az újabb sztrájkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.