3p

A minimálbér figyelembevételével akarják átírni az illetménytáblát. 

Április második felében folytatódhatnak a sztrájkok az önkormányzati hivatalokban - értesült portálunk. Az alacsony keresetű közszolgákat képviselő érdekvédelmi szervezetek ezzel párhuzamosan új követelésekkel állnak elő: információink szerint a köztisztviselői illetménytábla újraszámolását kezdeményezik, a minimálbér alapul vételével.

Április második felében folytatódik a sztrájk
Április második felében folytatódik a sztrájk

A jelenlegi illetménytáblához képest - amely 38 650 forintos illetményalappal számol - az új számítással magasabb jövedelmet lehetne biztosítani a dolgozóknak. És nem csak azoknak, akik miatt az egész demonstráció-sorozat elkezdődött, hanem minden közszolgának. A bérezésük ugyanis általában is elmarad az európai unió más tagországaitól - állítják a szakszervezetek. Ezért itt az ideje frissíteni követeléseiket.

Kérdés azonban, hogy lesz-e fogadókészség a kormány részéről. A szervezetek március végén  több fontos egyeztetésen is részt vettek, felemás eredménnyel. A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Pogácsás Tibor információink szerint nem tűnt túlságosan nyitottnak a szakszervezeti kezdeményezésekre. Erre a találkozóra egyébként azután került sor, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) levélben figyelmeztette Orbán Viktort, hogyha a kormány nem teljesíti a sztrájkkezdeményezéssel kapcsolatos egyeztetési kötelezettségét, akkor az MKKSZ bírósághoz fordul.

Erre válaszul a miniszterelnök titkárságától érkezett egy levél, amelyben Pogácsást jelölték ki a kormány részéről tárgyaló félnek. A találkozón azonban kiderült, hogy ennél többre nem lehet számítani, eredményt ezen a találkozón nem lehet felmutatni. Pogácsás azt hangsúlyozta, hogy a béremelés az önkormányzatok dolga, a kormány megtette, amit megtehetett, konszolidálta a településeket.

A tárgyalás megtartásával a kormány annyit legalább elért, hogy a szakszervezet nem viheti bíróság elé az ügyet, hiszen az egyeztetésre sor került.

Volt azonban egy másik találkozó is. Ezen Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője hallgatta meg a közszolgák képviselőit. Erről a megbeszélésről az szivárgott ki, hogy nyitottabb légkörben zajlott, mint amit a belügyminiszter államtitkárával folytattak. Garanciákat persze itt sem kaptak a szervezetek, de Gulyás - úgy tűnt - valódi problémaként tekint a bérhelyzetre, és azt is elfogadni látszott, hogy a demonstrációknak nincs politikai töltetük (bár korábban még erről beszélt a frakcióvezető).

A következő hetekben tehát a szakszervezetek az új követelés kidolgozásával lesznek elfoglalva, ígéretük szerint pedig április második felében - függetlenül a választás eredményétől - sort kerítenek az újabb sztrájkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!