2018. április 3. 13:00

A minimálbér figyelembevételével akarják átírni az illetménytáblát. 

Április második felében folytatódhatnak a sztrájkok az önkormányzati hivatalokban - értesült portálunk. Az alacsony keresetű közszolgákat képviselő érdekvédelmi szervezetek ezzel párhuzamosan új követelésekkel állnak elő: információink szerint a köztisztviselői illetménytábla újraszámolását kezdeményezik, a minimálbér alapul vételével.

Április második felében folytatódik a sztrájk Április második felében folytatódik a sztrájk

A jelenlegi illetménytáblához képest - amely 38 650 forintos illetményalappal számol - az új számítással magasabb jövedelmet lehetne biztosítani a dolgozóknak. És nem csak azoknak, akik miatt az egész demonstráció-sorozat elkezdődött, hanem minden közszolgának. A bérezésük ugyanis általában is elmarad az európai unió más tagországaitól - állítják a szakszervezetek. Ezért itt az ideje frissíteni követeléseiket.

Kérdés azonban, hogy lesz-e fogadókészség a kormány részéről. A szervezetek március végén  több fontos egyeztetésen is részt vettek, felemás eredménnyel. A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Pogácsás Tibor információink szerint nem tűnt túlságosan nyitottnak a szakszervezeti kezdeményezésekre. Erre a találkozóra egyébként azután került sor, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) levélben figyelmeztette Orbán Viktort, hogyha a kormány nem teljesíti a sztrájkkezdeményezéssel kapcsolatos egyeztetési kötelezettségét, akkor az MKKSZ bírósághoz fordul.

Erre válaszul a miniszterelnök titkárságától érkezett egy levél, amelyben Pogácsást jelölték ki a kormány részéről tárgyaló félnek. A találkozón azonban kiderült, hogy ennél többre nem lehet számítani, eredményt ezen a találkozón nem lehet felmutatni. Pogácsás azt hangsúlyozta, hogy a béremelés az önkormányzatok dolga, a kormány megtette, amit megtehetett, konszolidálta a településeket.

A tárgyalás megtartásával a kormány annyit legalább elért, hogy a szakszervezet nem viheti bíróság elé az ügyet, hiszen az egyeztetésre sor került.

Volt azonban egy másik találkozó is. Ezen Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője hallgatta meg a közszolgák képviselőit. Erről a megbeszélésről az szivárgott ki, hogy nyitottabb légkörben zajlott, mint amit a belügyminiszter államtitkárával folytattak. Garanciákat persze itt sem kaptak a szervezetek, de Gulyás - úgy tűnt - valódi problémaként tekint a bérhelyzetre, és azt is elfogadni látszott, hogy a demonstrációknak nincs politikai töltetük (bár korábban még erről beszélt a frakcióvezető).

A következő hetekben tehát a szakszervezetek az új követelés kidolgozásával lesznek elfoglalva, ígéretük szerint pedig április második felében - függetlenül a választás eredményétől - sort kerítenek az újabb sztrájkra.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.