<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az oroszok visszavonulóban Harkiv megyében, Izjumot is visszavették az ukránok. Háborús hírek.

A nap eseményeit, illetve azok jelentőségét talán Rácz András, a háború egyik legelismertebb szakértője foglalta össze legjobban Facebook-oldalán:

"Orosz és ukrán egybehangzó tudósítások szerint az orosz haderő feladta Izjumot, a csapataik gyors ütemben vonulnak vissza kelet felé, hogy elkerüljék a bekerítést.
Ha ez igaz (márpedig egyre inkább úgy tűnik, hogy igaz), akkor a háború legnagyobb orosz vereségét látjuk éppen kibontakozni. Amikor tavasszal feladták Kijev és a többi észak-ukrajnai város (Csernyihiv, stb.) ostromát, az az ő döntésük volt. Itt viszont az ukrán ellentámadás elől menekülnek."

A kép még nem teljes, mivel az elmúlt napokban ukrán (és nyugati) oldalról gyakorlatilag nem adtak ki részletes információkat a hadi helyzet alakulásáról, az orosz források pedig természetesen visszavert ukrán támadásról, készülő ellentámadásról szóltak. A független szakértők így orosz és ukrán közösségi médiás posztokból, illetve innen-onnan összekapart információkból tudnak dolgozni

"Természetesen továbbra is indokolt az óvatosság az optimizmusban, mert nyilvános forrásokból csak nagyon korlátozottan lehet feltérképezni a teljesen aktuális harcászati helyzetet"

- fogalmaz Rácz András, de ezt figyelembe véve is kijelenti:

"Ezzel együtt, ha Izjumot vissza tudja szerezni Ukrajna, azzal nagyon jelentősen tehermentesíti a Donbaszt is, hiszen teljesen megszűnik az orosz harapófogó északi ága. Ez tehát jelentős, hadműveleti szintű orosz vereség.
Azt viszont jelenleg még korai megmondani, hogy hadászati, illetve politikai következményei lesznek-e, főképp Oroszországban."

  • A nyugati elemzők értékelése szerint az ukrán offenzíva "meglepetésként érhette" az orosz erőket, miközben az orosz hadvezetés a délen, Herszonnál zajló ukrán hadműveletekre koncentrált.
  • Legalább egy ember meghalt és húsz megsebesült, amikor orosz tüzérségi lövedékek csapódtak be Harkivban.
  • Az ukrán hatóságok azt közölték, hogy a visszafoglalt területeken megindult a helyreállítás, az aknamentesítés, és az oroszok által elkövetett háborús bűncselekmények dokumentálása.
  • Kikerült többek közt egy felvétel Balaklijából, ahol a bevonuló ukrán erők ünnepélyes keretek között vonták fel újra az ukrán lobogót.

 

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök és a londoni orosz nagykövet is gratulált III. Károlynak trónra lépése alkalmával, "hosszú és eredményes uralkodást" kívánva az új királynak.

  • Az alábbi felvétel az offenzíva kezdete előtt készült az ukrán himnuszt éneklő katonákról, akik ezután a fronton a háború eddigi legnagyobb ukrán győzelmét vívták ki.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.