5p

Néhány hónap alatt tízmilliárd forintot is meghaladó pénzt sikkaszthatott egy bátaszéki illetőségű cég(csoport) tulajdonosa. Az általa olcsón kínált műtrágya ugyanis soha nem érkezett meg a megrendelőkhöz - még 2021 tavaszán. A cégtulajdonos előzetesben. A sokmilliárd forint és az áru úgy látszik sehol.

Perek tucatjai indultak. Magánnyomozó keresi a köddé vált  soktízezer tonna műtrágyát. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI)  immár egy éve vizsgálja az ügyet. A cég tulajdonosa előzetes letartóztatásban várja ez utóbbi eredményét. Röviden erről szól az a szövevényes csalási ügy, amelyről laptársunk, a Privátbankár.hu számolt be elsőként.

Az évtized legnagyobb műtrágya-csalási ügyében összesen körülbelül 350 körüli kis-és nagyvállalkozás érintett. Fotó: Depositphotos
Az évtized legnagyobb műtrágya-csalási ügyében összesen körülbelül 350 körüli kis-és nagyvállalkozás érintett. Fotó: Depositphotos

A  példátlan csalás sorozat lényege akár pár mondatban  is összefoglalható: a Keleti Agrár Kft. jelentős, húsz százalékos árkedvezménnyel kínált import műtrágyát 2021 tavaszán. A gazdák által évek óta ismert cég tulajdonosa a már előzetes letartóztatásban levő Dávid Tamás azonban nem szállította le a kifizetett árut, összesen százezer tonnánál is többet.

Ennek ellenértéke viszont befolyt hozzá. A gazdák egy része így sem a pénzét nem látta viszont, sem árut nem kapott.

A becsült kár értéke jóval meghaladja a 10 milliárd forintot.

A gigantikus csalási ügyben többszáz gazda és az OTP Bank is érintett - ez utóbbi pénzintézet faktorálta ugyanis a műtrágya-szállításokat. A pénze után fut még az orosz PhosAgro cég is - ők szállították ugyanis a műtrágyát a Keleti Agrárnak. Mint ahogyan több mint félmilliárd forinttal tartozik a cég a szállítást végző fuvarosoknak is. A botrány ugyan már tavaly ősszel kirobbant, a cégtulajdonos Dávid Tamást, azonban csak a közelmúltban helyezték előzetes letartóztatásba.

Futnak a pénzük után

Az évtized legnagyobb műtrágya-csalási ügyében összesen körülbelül 350 körüli kis-és nagyvállalkozás érintett. A károsultak ugyan már 2021 nyarán megpróbálták visszaszerezni a pénzüket a Keleti Agrár Kft.-től, valamint Dávid Tamás másik két érdekeltségétől (a Nyugati Agrár Kft.-től és a Lasfar Kft.-től), de hiába. A cégtulajdonos ugyan szabadon járkált az országban, az érintettek sem a műtrágyának, sem az eltűnt pénzeknek nem jutottak a nyomára.

Perek tucatjai indultak: a gazdák a becsődölt  cégeket, az OTP a gazdák egy részét pereli - ez utóbbi azért, mert a Keleti Agrár a bankra engedményezte a szállítások ellenértékének beszedését. Lépett az orosz gyártó, a PhosAgro is. Ahogyan az a lapunknak megküldött levelükből kiderült, megvonták a kereskedési jogosultságot és a névhasználatot a Keleti Agrártól, s ezzel egyidőben magánnyomozót fogadtak arra, hogy kiderítse, hol van az általunk leszállított százezer tonnányi áru - amiért a cég nem fizetett nekik. Ez a nyomozás értesüléseink szerint nem vezetett eredményre…

A PhosAgro amúgy ma már PureFert Trading AG. néven működik tovább - legalábbis Oroszország határain kívül. Az utóbbi -  mostani  - cégnéven egy 1992-ben alapított svájci vállalkozást találtunk, amelyet vélhetően felvásárolt az orosz műtrágyagyártó óriás. Ennek székhelye Zug kantonban található.

Kérdőjelek és kérdések

A csalássorozattal kapcsolatban egy sereg - egyelőre megválaszolatlan - kérdés merül fel:

  • Nem világos, hogy miként csalhatott el több tíz- vagy százezer tonna műtrágyát a Keleti Agrár Kft.?
  • Nem tudni, hogy az orosz import műtrágya hová és mikor került - a bátaszéki raktár ugyanis nem elég nagy területű ilyen nagy mennyiség eltárolására.
  • Ugyanakkor nincs arra sem bizonyíték, hogy bárki ellenőrizte volna az áru beérkeztét - márpedig a faktoráló banknak, ez esetben az OTP-nek ez kötelessége, és érdeke is lett volna.
  • Kérdéses továbbá, hogy a két kapcsolt vállalkozás vezetőjét eddig miért nem hallgatta meg a nyomozást vezető szervezet.
  • Nem tudni, hogy merre vezetett az útja az Oroszországból beérkező - és a magyar vevőktől eltérített! - hatóanyagnak? Vannak olyan feltételezések ugyanis, hogy a műtrágyát itthon átcsomagolták, és Ausztriába szállították és ott adták el.
  • Nagy kérdés, hogy a nyomozás során fel tudták-e deríteni a pénzmozgásokat, vagyis azt, hogy a Keleti Agrár számláira itthon és külföldön befolyó pénz útja merre vezetett? Ilyen nagyságrendű pénzt feketén vagyis készpénzben nem fizethettek ki sem itthon, sem külföldön.
  • Arra is választ kell kapnia a nyomozó hatóságnak - és az érintett pénzintézetnek! - hogy volt-e, s ha igen, milyen személyes összefonódás a csalássorozatban? A magányos elkövető teóriája ugyanis itt, ez esetben is valószínűtlen.
  • Külön elemzés tárgya lehet az is, hogy kinek vagy melyik cégnek, szervezetnek lehetett speciális érdeke a csalássorozatban? A becslések szerint a 200 ezer tonna műtrágyát érintő visszaéléssorozat ugyanis felborította 2021-ben a hazai műtrágyapiacot - amely az ukrajnai háború következtében végképp kaotikus helyzetbe került. És ez még reménytelenebb helyzetbe taszította idén az aszály és áremelkedések sújtotta magyar gazdálkodókat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!