4p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Az egészségügyi dolgozók március 1-jéig dönthettek arról, hogy aláírják-e vagy sem az új egészségügyi jogviszonyról szóló munkaszerződésüket. A legfrisebb számolás szerint emiatt a szektorból 4000 dolgozó került ki. Megnéztük az egészségügyi intézmények álláshirdetéseit, vajon lecsapódott-e már a többezres létszámhiány.

Minden valószínűség szerint az új egészségügyi jogviszonnyal kapcsolatos rengeteg teendő miatt alig volt idejük ezzel foglalkozniuk a kórházaknak, ugyanis fehér hollónak számít az, ahol a honlapon már az új jogviszonynak megfelelő álláshirdetés található.

Az egyik ilyen fehér holló a Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet, amely tüdőgyógyász szakorvost keres immár egészségügyi jogviszonyban, a bérezés a 2020. évi C. törvény szerint történik majd. Ugyanilyen formában szülész-nőgyógyász szakorvost, sebészt, radiológust, fül-orr-gégészt és bőrgyógyászt is várnak.

A hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet az egyik első fecske. Fotó: ask.hu
A hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet az egyik első fecske. Fotó: ask.hu

A másik ritka kivétel a Korányi Pulmonológiai Intézet, ahol szintén már az új jogviszonnyal keresnek laboratóriumi szakasszisztenst és intenzív osztályos ápolót, bár érdekesség, hogy ettől függetlenül több nyitott pozíciójuk még a régi, közalkalmazotti törvény szerint kiírással szerepel.

A Szent Imre Kórház intenzív osztályán 17 szakápoló és 3 orvos búcsúzott el március 1-jével, mert nem írták alá az új munkaszerződésüket, ezzel szemben honlapjukon az orvosi állásajánlatok feltöltés alatt állnak, azaz egyetlen ajánlat sem található. Igaz,  szakápolókat és diplomás ápolókat, műtőssegédet keresnek az aneszteziológiai és intenzív, valamint az onkológiai osztályra, de még a közalkalmazotti jogviszonnyal, ami mint ismeretes, az új egészségügyi jogviszonnyal megszűnt a dolgozóknál.

A Szent Borbála Kórházban, ahol az összes közalkalmazott orvos a sürgősségi osztályon nem írt alá, többen távoztak a radiológiáról, többek között az osztályvezető, a kardiológián az osztályvezető főorvoson kívül két rezidens maradt, és a nefrológián is alig maradt orvos, a pszichiátriáról nővérek távoztak Kunetz Zsombor pár nappal ezelőtti bejegyzése szerint, ennek ellenére a kiemelt állásajánlatok még nem képezik le a hiányzó kollégákat. Honlapjukon csak 6 főt keresnek a szülészet-nőgyógyászatra, a belgyógyászatra, a bőrgyógyászatra és az urológiára. Azt nem taglalják, hogy milyen törvény szerint keresik a pályázó szakorvosokat, a benyújtás határideje március 31.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet II. Belgyógyászatán 15 dolgozóból csak 3 írt alá, - ezért a hét elején először az osztály működésképtelenségéről szóltak a hírek, - de mára megoldották a kieső munkaerőket. Minden bizonnyal átcsoportosításokkal és átvezénylésekkel, mert utolsó álláshirdetésük még tavaly decemberben került ki a honlapjukra.

Az ugytudjuk.hu szerint a Mosonmagyaróvári Karolina Kórház – Rendelőintézetben is felállt jó pár dolgozó, de még ők sem tettek ki álláshirdetéseket. A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház honlapján pedig egyetlen aktuális állásajánlat nem található, pedig ott is sokan távoztak. Nekik egyébként nem csak 10 orvost és félszáz ápolót kell nélkülözniük márciustól, de még a mosonmagyaróvári kórház sürgősségi ellátását is át kell venniük.

Az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban is számos álláshirdetés található a honlapon, még olyan is, ahol nem csak főállásban, hanem csak ügyeletre keresnek aneszteziológust és intenzív terápiás szakorvost., pedig az új törvény a másodállásokat rendesen megregulázta, csak külön engedéllyel lehet végezni, de minden bizonnyal nekik sem jutott még idejük korrigálni.

Végigböngészve az Országos Kórházi Főigazgatóság által vezetett egészségügyi álláshirdetéseket, az intézmények többsége rengeteg állást hirdet, ám még mindig a közalkalmazotti törvényre hivatkozva.

De olyan logikai bukfenc is előfordul egyes intézményeknél, ahol a közalkalmazotti törvény szerint hirdetnek szakorvosi vagy ápolói állást, ám a pályázat benyújtásának határideje március 15, vagy április, pedig a hirdetés feladásának időpontjában már mindenki tisztában volt azzal, hogy március 1-jével kizárólag az egészségügyi jogviszony szerint lehet alkalmazni dolgozókat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!