3p

Az Úgytudjuk.hu újságírójáról azt állította a győri polgármester, hogy válaszokat hamisít meg. Az újságíró helyett a bíróságon a polgármestert mentette meg a fideszes törvénymódosítás.

2021. november 27-én a PartizánPOL nevű műsor vendége votl Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) győri polgármester, akit az interjú vágatlan, több mint három és fél órás verziójában Gulyás Márton műsorvezető arról kérdezett mintegy tíz percen át, hogy miért nem hajlandó nyilatkozni a polgármester az Ugytudjuk.hu-nak, és ezen belül is konkrétan a lap győri munkatársának, Pintér Bencének. 

A felvételen a polgármester azzal érvelt, hogy a lap munkatársa pártpropagandista az ügyben, egy ponton, 2 óra 52 percnél azonban érdekes tényállítást tett. Dézsi azt mondta, hogy Pintér Bence „sajnos bebizonyította, hogy abszolút meghamisítja a válaszokat”.

A Dézsi Csaba elleni eljárást megszüntette a bíróság. Fotó: MTI
A Dézsi Csaba elleni eljárást megszüntette a bíróság. Fotó: MTI

Mivel ezt az újságíró kifejezetten súlyos és teljesen alaptalan rágalmazásnak érezte, magánvádas büntetőeljárást kezdeményezett rágalmazás miatt Dézsi Csaba András polgármester ellen 2022. elején. Az ügy elhúzódott, először Budapestről Győrbe, aztán győrből Tatabányára helyezték, végül 2023. áprilisában történt az első tárgyalás.

Pintér Bence jelezte, hogy amennyiben Dézsi polgármester a szokásos közösségi felületein elnézést kér a kijelentéséért, akkor eltekint a pertől. Dézsi Csaba András viszont közölte, hogy nem szeretne kiegyezni.

Az ominózus cikkekkel a védelem nem azt próbálta bizonyítani alapvetően, hogy kollégánk meghamisított volna valaha válaszokat, hanem azt – ahogy a polgármester fogalmazott –, hogy Pintér Bencét azért fizetik, hogy folyamatosan hazudjon róla. 

Most pedig a Büntető Törvénykönyv elvileg az újságírók védelmében három hete elfogadott enyhítése miatt a bíróság megszüntette az eljárást Dézsi Csaba András ellen.

Tehát az egyik első ember, akit a fideszes törvénymódosítás megmentett az esetleges rágalmazásban elmarasztalástól, az nem egy újságíró, még csak nem is egy fideszes propagandista, hanem egy fideszes politikus volt - írja a lap.

Magyarán szólva ez azt jelenti, hogy a bíróság nem mondta ki, hogy Dézsi Csaba András nem rágalmazott, nem mentette fel a vád alól, hanem a Fidesz által keresztülvitt, június 2-án hatályba lépő törvény alapján megszüntette az eljárást. A törvény célja egyébként, hogy ne büntető eljárásokban, ahnem polgári peres úton vizsgálják a rágalmazást, amely célért korábban például a TASZ is küzdött, és üdvözölték a frissen elfogadott törvényt. 

Az ügyben az Úgytudjuk.hu további jogi lépéseket fontolgat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!