4p

Elkezdődött a próbaüzem a hatvani megapékségben. A Lipóti pékség új gyártóbázisa a tervek szerint már az idén teljes kapacitással működik, és partner üzemeivel együtt hamarosan az egész országot lefedi majd. A húszmilliárd forintos beruházással megépült új pékség a magyar tulajdonban levő boltokat célozza meg.

Több mint egy éves csúszással, de a közelmúltban elindult az ország egyik legjelentősebb élelmiszeripari beruházása. A zöldmezős „megapékséget” Hatvanban, az M3-as autópálya mellett hozta létre Tóth Péter, közismert nevén a Lipóti Pék. A 2020 nyarán indult beruházás tervezett önköltsége akkor még 16,5 milliárd forint volt – ebből 6,75 milliárd forint az állami támogatás – de a végösszeg már 20 milliárd forint körül alakult. A 20 ezer négyzetméteres gyárépület megépítésére és berendezésére egy kedvező időszakban, a Covid berobbanása után kezdtek tárgyalásokat, így akkor a költségek még jóval alacsonyabbak voltak, mint ezt követően – tekint vissza Tóth Péter. A tulajdonos becslése szerint az elmúlt másfél-két év áremelkedései után ma már minimum 30 milliárd forintba kerülne ugyanez.

Az évi 70 ezer tonnás kapacitású sütőüzem célja az ország 3200 településének „lefedése” friss pékáruval. A Lipóti Pékség már működő, 350 mintaboltból álló hálózatára építve jön létre az új országos értékesítési hálózat, amely a magyar tulajdonban levő kereskedelmi egységekre fókuszál – termékekkel és szolgáltatásokkal. Elsőként a Coop hálózattal írtak alá szerződést, ami egyszeriben 800 üzlettel bővítheti a terjesztési láncot. Az első 18 bolt már belépett az értékesítési hálózatba, ezt követően hetente 30-50 egységgel bővülnek.

A gyártás és az értékesítés központja a hatvani üzem, amely egyben logisztikai központként is funkcionál. Ehhez kapcsolódik tucatnyi szatellit pékség, vagy ha úgy tetszik, kenyérgyár szerte az országban Ajkától Kecskemétig. A skála 45-50 féle terméket fog át, amelyek három vonalon érik el fogyasztókat. A hatvani üzemben készülő, kőlapon sült kenyerek szeletelve és csomagolva kerülnek a boltokba, míg a szintén itt készülő félkilós rozs- és burgonyás kenyereket, valamint bagetteket félkészen, fagyasztva szállítják a lokális péküzemekbe, ahol készre sütik ezeket. A harmadik terméktípus, a félkész nosztalgia kiflik, leveles tészták és pogácsák pedig szintén fagyasztva kerülnek a boltokba, és a vevők ezeket otthon tudják készre sütni. Ezek együttes mennyisége napi 1,5 millió darab lehet.

A hatvani üzem lesz a gyártás és az értékesítés központja. Fotó: Lipóti Pékség
A hatvani üzem lesz a gyártás és az értékesítés központja. Fotó: Lipóti Pékség

Az új üzem és termékskála árban és szolgáltatásban is versenyképes lesz országszerte – ígéri Tóth Péter. A kiskereskedők a hatékonyabb termelés miatt a jelenleginél olcsóbban jutnak pékáruhoz, és ennek következtében a fogyasztók is érezhetnek majd árcsökkenést. A regionális logisztikai lánc és termelés miatt a boltokban délután is lesz majd friss pékáru – ezt eddig a kisvárosokban és falvakban egyaránt hiányolták a vevők. A tucatnyi szatellit péküzem mindegyike 200-250 települést lát majd el pékáruval – a kiegészítő termékeket (kifli, zsemle, kalács) pedig helyben gyártják majd. A gyártás kiterjed majd az egészséges és bio termékekre is, ráadásul ezek is olcsóbbak lehetnek a mai árszintnél. A hazai gyártású lisztből készült teljes kiőrlésű kifli például 110 forintba kerül, a mostani 250-300 forint helyett.

A Lipóti Pékség hatvani gyára hamarosan teljes kapacitással működik majd. Az idei árbevétel 13 milliárd forint körül alakul, jövőre viszont már 30-35 milliárdos forgalommal számolnak. A beruházást 30 százalékos állami támogatás és 25 százalékos önerő mellett banki hitelekből finanszírozták. Ennek 90 százaléka kedvező kamatozású és 10 éves futamidejű kölcsön. Az üzemben résztulajdonosként megjelent Paár Attila, a WHB-csoport – ők építették a gyárépületet is – tulajdonosa. A beruházás befejeződésével egy időben Paár Attila üzletrészét eladja Tóth Péternek, a Lipóti Pékség tulajdonosának.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!