2p

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának kedden arról kell döntenie, hogy változtat-e a 13 százalékos jegybanki alapkamaton.

Kedden tartja következő kamatmeghatározó ülését a monetáris tanács. Az előző, január végi ülésén a testület nem változtatott a jegybanki alapkamat 13 százalékos szintjén és a kamatfolyosó két szélét sem módosította. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A döntéshozók egységesen a szigorú monetáris kondíciók tartós fenntartása mellett érveltek, hangsúlyozva, hogy az alapkamat jelenlegi szintje alkalmas a fundamentális inflációs kockázatok kezelésére - emlékeztet az MTI.

Mit lépnek? Fotó: MTI
Mit lépnek? Fotó: MTI

Azóta kiderült, hogy az éves infláció még a decemberi 24,5 százalékhoz képest is tudott tovább emelkedni, a januári ráta 25,7 százalék lett. Elemzők és Orbán Viktor várakozásai szerint februárban már alacsonyabb lehet a fogyasztóiár-index - a hivatalos adatot március 8-án teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

A Monetáris Tanács most azon dilemma előtt áll, hogy már enyhíthet-e a kamaton, ami jól jönne a technikai recesszió került gazdaság számára. Valószínűbbnek tűnik azonban, hogy a jegybanki alapkamat most még ezen a szinten marad, ha lesz is lazítás, az először a tavaly október közepe óta irányadónak tekinthető, 18 százalékos egynapos betéti kamat mérséklésében ölt majd testet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!