2018. március 6. 19:04

A standard válasz az, hogy nem nagyon, le kell lassulnia a béremelkedésnek, mert a termelékenység nem nagyon nő. Én azonban azt gondolom, hogy a következő 2-3 évben fennmaradhat a kétszámjegyű bérnövekedés Magyarországon, hacsak nem történik valamilyen nagy külső sokk (pl. világgazdasági recesszió).

Ezen a téren nagyjából egyetértek az MNB-vel:
https://www.portfolio.hu/prof/nem-all-meg-a-magyar-berfelzarkozas-de-ehh...

Azt gondolom, hogy az EU részeként munkaerőpiacunkat nem feltétlenül hazai, hanem jelentős részben európai folyamatok határozzák meg, és mivel a magyar (és általában a kelet-közép-európai) dolgozók továbbra is nagyon versenyképesek az Unióban, valamint az egész régióban egyöntetű munkaerőhiány van, ezért egy állandó túlkereslet van Magyarországon a munkaerőre, ami - tetszik vagy nem tetszik a cégeknek - kikényszeríti a béremelést. Ráadásul a hazai cégeknek az elmúlt években megnőtt a profitabilitása, azaz van mozgásterük béremelésre a profitráta csökkentése árán.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Ezen kívül nem vagyok abban sem biztos, hogy a termelékenység-bér kérdésében az oksági viszony úgy áll fenn, ahogy azt gondoljuk, tehát, hogy az alacsonyabb termelékenység alacsonyabb bért indukál. A magasabb bérek ugyanis egyrészt kikényszerítik a gépesítést/automatizálást, tehát emelik a termelékenységet, másrészt a magasabb bérek kiszorítják az alacsonyabb termelékenységű cégeket, és csak a magas termelékenységűek maradnak meg. Könnyen elképzelhető tehát, hogy a gyors béremelkedés a termelékenység növekedéséhez fog vezetni (bár ez eddig nem történt meg). A farok tehát csóválhatja a kutyát.

Továbbá - és itt már valószínűleg eltér a véleményem az MNB-től - elkerülhetetlennek látom, hogy a magas nominális béremelkedés inflációt okozzon, ugyanis a cégek csak egy ideig lesznek hajlandóak csökkenteni a profitabilitásukat, utána a növekvő bérek miatt árat fognak emelni. Amennyiben ez változatlan forintárfolyammal társul, akkor euróban számolva emelkedni fognak a hazai bérek, és mivel a munkaerőpiacunk nem zárt, ez az ami számít: kevesebben mennek el, neadjisten hazajönnek, és nő itthon a munkaerőkínálat.

Magyarország teljes elnéptelenedését megakadályozandó egyébként komoly nemzetgazdasági érdek is a bérek gyors emelkedése, közelítése az európai szinthez, amihez valóban a kormányzat jelentősen hozzájárulhat célzott lépésekkel.

Összességében tehát azt gondolom, hogy a munkabérek gyors emelkedése az ország érdeke, és egyben az EU-s munkaerőpiacba csatlakozásunk miatt elkerülhetetlen is, ami valószínűleg az alacsony termelékenységű cégek kihullásával, vállalati beruházásokkal, később áremelésekkel fog járni, amit az MNB a forint stabilan tartásával lesz kénytelen ellensúlyozni. Nagy kérdés, hogy ez milyen kamatpolitikát fog igényelni, tartok tőle, hogy HA (és eddig ebben nem volt igazam, de tegyük fel, hogy azért majd valamikor) megjelenik a komolyabb infláció, akkor kénytelen lesz kamatot emelni a jegybank: nem lesz örökké nulla.

A hazai bérek azonban továbbra is menetelhetnek még 2-3 évig nyugodtan éves 10-12%-kal, ami egyben azt is jelenti, hogy a gazdasági növekedés fő motorja a lakossági fogyasztás lesz 2020-ig. A nagy kérdés, hogy utána mi lesz, de az már egy másik történet...


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.