2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A paksi bővítés az eredeti tervek szerint egyre kevésbé tűnik lehetségesnek. Erről beszél Lesz András és Lesz-Müllek Károly, a két energiaguru, akik nem mellesleg ikrek is.

"Egyáltalán nem szokatlan, hogy meglévő vagy új orosz atomerőművek irányítástechnikáját részben vagy egészben nyugati partnerek szállítják vagy modernizálják az üzemidőhosszabbítások alkalmával, ez Paks I esetében sincs máshogy. Az elmúlt évtizedekben ez nem is jelentett gondot. Zavaros viszont, hogy a Paks II projektre miért nem szállít a Siemens, ennek alighanem politikai okai is vannak" - mondja Lesz András a Válaszonline interjújában, amiről sok mindenről szó esik még. 

Ez még csak látványterv. Fotó: MTI
Ez még csak látványterv. Fotó: MTI

.Az energia szakértő arról is beszél, hogy a jelenlegi német kormány – a Zöldek nyomására és a szakma legnagyobb megdöbbenésére – teljesen atomellenes irányt követ. Pakson kívül a németek más projekteket is próbáltak megtorpedózni, például az általunk épített új Hinkley Point blokkokat – még úgy is, hogy rengeteg német cég van a beszállítók között, és az ott épülő EPR, azaz európai nyomottvizes technológia kidolgozásában a németek is aktívan részt vettek. Ahogy hallani lehetett, a beszélgetések most még csak arról szólnak, hogy tisztán francia irányítástechnika kerüljön Paksra, de értesüléseim szerint más irányban is folynak tapogatózások.

Lesz András hozzáteszi: Ha én döntéshozó szerepben lennék, ugyanúgy vizsgáltatnám a technológiaváltás lehetőségét is. A fővállalkozó és a generálkivitelező cseréjét is szükségesnek tartom, amennyiben a jogi lehetőségek engednék, nem ragaszkodnék az eredeti szerződés teljesítéséhez. 

Lesz-Müllek Károly arról beszél, hogy ő egy negyedik forgatókönyvet is elképzelhetőnek tart.

"Paks II akár megvalósulhat a jelenlegi formájában és ezzel párhuzamosan elkezdődik egy újabb atomerőmű fejlesztése, nevezzük Paks III-nak az egyszerűség kedvéért. Nem feltétlenül csak orosz vagy francia technológiára gondolok, szerintem bármilyen olyan egyéb technológiaszállító is jó eséllyel szóba jöhet, aki fejlett konstrukcióval – de legfőbbképpen meglévő referenciával – rendelkezik, illetve a finanszírozást is biztosítja, ami számunkra fontos szempont" - mondja. 

Lesz András szerint pedig a jelenlegi helyzetből kiindulva aligha állhat üzembe az első blokk 2032, a második pedig 2036 előtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!