2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szabó Tímea törvényjavaslatot nyújtott be, amelyben kifejti, hogy honnan csoportosítana át 280 milliárdot forintot az egészségügyi szakdolgozók béremelésére. A Költségvetési bizottság tegnapi ülésén leszavazták. 

A Költségvetési bizottság tegnapi ülésén a kormány érv nélkül leszavazta a Párbeszéd egészségügyi szakdolgozók béremeléséről szóló javaslatát.

"A Ratkó-gyerekek, sőt az unokák is elérték azt a kort, amikor biztosan szükségük van rendszeresebb betegellátásra, mégis pont a drasztikusan megnövekedett betegszámnál kényszeríti a kormány pályaelhagyásra az egészségügyi dolgozókat.

Ha nincs az egészségügyben dolgozóknak azonnali béremelés, hiába minden fenyegetés, újabb felmondási hullám várható, akár a dolgozók 30 százaléka is elhagyhatja a pályát. Akkor pedig nekünk, betegeknek, de a fideszes politikusoknak is lőttek.

A Párbeszéd talált a költségvetésben 280 milliárd forintot, amellyel azonnal meg lehetne emelni 50 százalékkal a betegellátásban dolgozók bérét. A fideszeseket viszont ez nem érdekli"- írja Szabó Tímea Facebook-posztjában.

Szabó Tíme a benyújtott törvényjavaslat indoklásában kifejti: a kormány rendkívül méltatlan helyzetbe hozta az egészségügyi szakdolgozókat azzal, hogy ők az orvosokkal ellentétben idén január helyett csak a nyár folyamán számíthatnak béremelésre. Ráadásul a nemrégiben bejelentett 41,5 milliárd forint bérfejlesztés messze elmarad a szakszervezetek igényétől. Ezzel az orvosok és a szakdolgozók közötti bérkülönbség nemhogy nem csökken, de tovább nő, noha ezen bérkülönbség mérséklése a kormány határozott ígérete volt.

Az egészségügyi szakdolgozók régóta hangoztatott jogos bérkőveteléseinek kielégítése, anyagi megbecsültségük biztosítása céljából a Párbeszéd 2023. január l-jével visszamenőleg az egészségügyi szakdolgozók bérének 50 százalékos emelésére tesz javaslatot, melynek költségét a közmédia forrásaiból és a Budapest-Belgrád-presztízsberuházásból fedezte volna.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!