Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Tiszai Balázs Tiszai Balázs

A koronavírus nem csak Magyarországon veti vissza az elektromosenergia-igényt, de az egyes európai országok fogyasztásbeli csökkenése között egyelőre nagy különbségek vannak. Megszületett egy új probléma is: vannak olyan berendezések a hazai erőművekben, melyeket csak külföldi szakemberek tudnak karbantartani - akik most nem tudnak bejönni az országba a határzár miatt.

Mióta Orbán Viktor bejelentette a koronavírus miatti kijárási korlátozást, csökkenni kezdett Magyarország áramfogyasztása. Bár tavasszal amúgy is rendre mérséklődik az ország áramigénye - hiszen beköszön a jó idő, és emellkedni kezd a napos órák száma, szóval se fűteni, se világítani nem kell annyit, mint télen -, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) hónap eleji közlése szerint az áramfogyasztás mostani csökkenése egyértelműen a koronavírus-járvány hatása.

Az index cikke szerint már február utolsó hetétől fogva minden héten egyre kevesebb áramot fogyasztott az ország, de a mérséklődés a korlátozás bejelentése után vett igazán látványosan lendületet, és végül öt hét alatt összesen 12,25 százalékkal csökkent a heti felhasználás. A csökkenés oroszlánrészét március utolsó hetében regisztrálták.

Forrás: DepositphotosForrás: Depositphotos

Igaz, volt is honnan csökkenni, hiszen az ország március első heteiben - a folyamatos csökkenés ellenére is - felette volt az átlagos áramfogyasztásnak (a 2015-2018-as időjárásra kalibrálva), ezért is volt látványosabb az azután következő visszaesés a kijárási korlátozástól számítva. A teljes hónapot nézve a 2020. márciusi fogyasztásunk még így is magasabb lett, mint a megelőző, 2019. év márciusi fogyasztás. Sőt, a MAVIR adatait böngészve az is látható, hogy az elmúlt hat évben csak 2018. márciusában használtunk több áramot, mint most.

A magyar villamosenergia rendszer bruttó felhasználása márciusban, idén és az elmúlt öt évben:

 

 • 2020: 3,93 terawattóra
 • 2019: 3,85 terawattóra
 • 2018: 4,04 terawattóra
 • 2017: 3,8  terawattóra
 • 2016: 3,74 terawattóra
 • 2015: 3,77 terawattóra

Egyébként a kijárási korlátozással szemben a meteorológiai tényezők hatását erősíti, hogy napos időben a napelemek is többet tudtak dolgozni. Közel 500 megawatt összkapacitású háztartási méretű kiseőrmű napelem van az országban háztetőkön, és bár ez termelésként nem jelenik meg egészében, de a fogyasztáscsökkentéshez hozzájárul.

Európában is lecsavarták a villanykörtét

A magyar fogyasztás-visszaesésre rímel az is, amit Nyugat-Európában látunk - mondja Katona Zoltán, a Gönyűi Erőművet üzemeltető és tulajdonló Uniper Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember érdeklődésünkre összeállított egy határon túli kitekintést. A március elseje és április hetedike közötti időszak napi átlag áramfogyasztása a 2015-2018 évek azonos időszakáéval összevetve és időjárási adatokra kalibrálva a következőképpen alakult néhány európai országban:

 • Olaszország -28%
 • Spanyolország -19-23%
 • Belgium -17-19%
 • Németország -10-11%
 • Franciaország -10-14%
 • Svédország -2-3%

Mint látszik, jelentős különbségek vannak a visszaesések mértéke között, de az egész mezőnyből kirí Svédország - természetesen azért, mert ők különutasan igyekeznek kezelni a járványt. Náluk nincsenek igazi korlátozások, nincs jelentős termelés-visszafogás, és ez a számokon is jól látszik.

A többieknél a visszaesések mértékét több tényező együttesen befolyásolhatja, melyek között fontos lehet, hogy az egyes országok gazdaságában mekkora hangsúlya van az iparnak és a szolgáltatói szektornak (a leállások miatt), hogy mikor vezették be a kijárási korlátozásokat, és itt sem lehet elhanyagolni az időjárásbeli tényezőket.

Katona Zoltán (Forrás: Uniper Hungary Kft.)Katona Zoltán (Forrás: Uniper Hungary Kft.)

Ezek mellett van még egy jelentős tényező, ami a különböző fogyasztás-csökkenéseket alakíthatta. Európa nyugati felén már 2019 végén látszott a gazdasági növekedés visszaesése, a villamos fogyasztás is visszaesett, míg a mi régiónkban a gazdasági és villamos fogyasztás növekedése is végig masszív volt, így most a COVID-19 miatti visszaesés is kisebb a korábbi évek átlagához képest. Ott egy hanyatló trendet megerősített, itt pedig a növekedést torpantotta meg - véli Katona.

Karbantartás koronavírus idején

Járvány esetén kritikus terület az áramtermelés üzemeltetésének a folytonossága, mert az áram az egyetlen olyan energia, amit ipari méretekben egy pillanatra sem lehet tárolni. Hiába a koronavírus, fel sem merülhet a teljes rendszer leállása, mint például az autógyáraknál, olyan meg pláne nem, hogy minden termelő egyszerre álljon le - a fogyasztói igényt minden tizedmásorpercben el kell látni. A most igazán kritikus ágazattá vált egészségügy szempontjából is életbe vágóan fontos, hogy folyamatos legyen az áramellátás.

Viszont a folyamatos, biztonságos működéshez meghatározott időközönként az erőművekben is karbantartást kell végezni, ami jelen helyzetben új kihívásokat teremt. A Gönyűi Erőműben például áprilisban lett volna esedékes a Siemens-gázturbina karbantartása, melyet csak a gyártó vállalat német szakemberei tudnak elvégezni, akik most a veszélyhelyzeti intézkedések miatt nem tudnak átjönni a határon.

A Gönyűi Erőművet üzemeltető és tulajdonló Uniper Magyarország Kft. ezért a távvizsgálat mellett döntött, ennek kezdete éppen az elmúlt hétre volt betervezve. Ez egy több napig tartó procedúra, jelenleg is folyik. Maga a táv-inspekció úgy néz ki, hogy egy magyar szakember testkamerával és headsettel felszerelve bemászik a turbinába, a német kollégák pedig otthonról instruálják, a kamerakép alapján a fülébe mondják, merre mozduljon, mit vizsgáljon meg.

Fontos hangsúlyozni viszont, hogy ez csak vizsgálat, a valódi karbantartást továbbra is csak a német szakemberek tudják elvégezni, személyesen. Viszont a vizsgálat nyomán meghozhatják a döntést, hogy hány órát üzemelhet tovább az erőmű, vagyis mennyi plusz időt kap a Uniper a valódi karbantartásig, mert a mostani táv-inspekció nélkül már csak néhány hétig üzemelhetne tovább az erőmű, mivel elérné az előírt maximális üzemóraszámot.

Torlódás jöhet

És a gönyűi csak egy erőmű, a koronavírus viszont az ország minden további erőművének számításait is keresztülhúzta. Pontosan abban a tavaszi időszakban forgatta fel ugyanis a világot, és zárta le a határokat, amikor az erőművek saját döntésük és a kereskedők választása alapján jellemzően a karbantartásokat szokták intézni. A magas terhelésű téli és nyári hónapok között az őszi hónapok még ilyenek egyébként.

Most szükségszerűen minden erőmű-vezetés azt saccolgatja, mikor ér véget a határzár, mikor lehet a külföldi szakemberek jelenlétét igénylő karbantartásokat végrehajtani. Katona szerint az egyfelé gondolkodás miatt fennáll a veszélye, hogy akár több erőmű is egy időre tervezi a karbantartást.

Az egyidejűséget a MAVIR feladata elhárítani. Az erőműveknek ugyanis, hogy ne lehessen semmiféle, a versenyt gyengítő összejátszás, amint megszületett a döntés a karbantartás időpontjáról, azt azonnal fel kell tölteni a REMIT (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency) transzparencia felületre, a MAVIR pedig elrendelheti, hogy módosítsanak az időponton, ha ütközés lenne.

Megkerestük a MAVIR-t, kérdésünkre válaszolva azt írták, hogy a jelenlegi járványhelyzet valóban megnehezíti egyes tervezett karbantartások elvégzését. Átütemezésre van mód, ez mindig a műszaki állapot és az üzembiztonság függvénye. Ami az új tervezett időpontokat illeti, azokat a helyzet bizonytalansága miatt még a MAVIR sem ismeri teljes körűen. A cég és az érintett erőművek folyamatosan egyeztetnek a lehetséges megoldásról a hatályos ellátási szabályzatoknak megfelelően, az ellátásbiztonság elsődlegességének a figyelembe vételével - írták.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.