2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Miközben a nyugati világ a koronavírus második hullámával küzd, és ismét kezdi leállítani az életet, Dél-Korea alacsonyan tudta tartani az áldozatok számát, miközben gazdasága az egyik legjobban teljesítők között lehet idén a világon.

Az elmúlt 10 év legnagyobb GDP-növekedését produkálta Dél-Korea az idei harmadik negyedévben, írja laptársunk, a Privátbankár.hu.

Ázsia negyedik legnagyobb gazdasága 1,9 százalékkal nőtt július és szeptember között a második negyedévhez képest, azaz visszapattant az első két negyedév visszaesése után, derül ki a Bank of Korea előzetes becsléséből. Ez a legnagyobb növekedés a 2008-as gazdasági krízisből való kilábalás, 2010 eleje óta.

Szöul, Dél-Korea fővárosa. (Forrás: Depositphotos)
Szöul, Dél-Korea fővárosa. (Forrás: Depositphotos)

2019 hasonló időszakához viszonyítva a GDP ugyan 1,3 százalékkal visszaesett, de még ez is jó eredmény ahhoz képest, hogy elemzők előzetesen 1,8 százalékos mínuszt jósoltak, a második negyedévben pedig mintegy kétszer ekkora, 2,7 százalékos csökkenés volt.

A koreai gazdaság már 2021 első felében visszaállhat a járvány előtti szintre.

Alex Holmes, a Capital Economics közgazdásza szerint a távol-keleti ország GDP-je idén is csupán körülbelül egy százalékkal zsugorodik majd. Bár ez a legnagyobb esés lenne 1998 óta, Dél-Korea még így is a legjobban teljesítő gazdaságok között lenne a világon 2020-ban.

Elemzők szerint Dél-Korea

relatív sikere az export kedvező struktúrájának, valamint a járványra adott hatékony (és okos) válaszoknak köszönhető.

Az ország tavasszal ugyan szigorú korlátozásokat vezetett be a fertőzés megfékezésére, ugyanakkor (Európa nagy részével ellentétben) elkerülte a hosszabb idejű, egész országra kiterjedő karantént.

A teljes cikket a Privátbankár.hu-n olvashatja el.    

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!