6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Egyelőre az üzengetésnél tartanak a felek, még nincs is időpontja Orbán Viktor kormányfő és Karácsony Gergely főpolgármester tárgyalásának. A miniszterelnök szerint Budapest gazdag, az önkormányzat ellenben novemberi csődöt vizionál.

Miközben Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára és Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója hetente jelenthet be valamilyen örömteli és nagyívű budapesti fejlesztést (például, hogy a kormány folytatja a budai fonódó villamoshálózat építését), addig a budapesti városvezetés azt kénytelen számolgatni, hogy októberben vagy novemberben fog csődbe menni a fővárosi önkormányzat a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés és a kormányzati megszorítások miatt.

Karácsony Gergely és Gulyás Gergely a Karmelita Kolostor előtt fotó:MTI
Karácsony Gergely és Gulyás Gergely a Karmelita Kolostor előtt fotó:MTI

Orbán Viktor hétfői parlamenti beszédéből ugyanakkor az világlik ki, hogy a kormány szerint Budapest nemhogy csődbe menni nem fog, hanem dúskál a pénzben. 

2020. december 31-én a főváros számláján összesen 122 milliárd forint volt. 74, 9 milliárd állampapírban, 36,7 készpénzben, és 10,4 milliárd pedig a Kincstárban. Kevés olyan önkormányzat van, aki nem cserélne ezzel az önkormányzattal. Ez a kivéreztetés, kedves barátaim?

- hangzott a miniszterelnöki beszéd.

Az ügy pikantériája, hogy a 25 ezer fő feletti települések polgármesterei éppen a napokban kénytelenek tárgyalásokat kezdeni a kormányzattal az állami támogatások mértékéről. Az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések egyike, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére (1 százalékra) csökkentették. Ebbe a körbe azok a cégek tartoznak, amelyeknek a nettó árbevétele, vagy a mérlegfőösszege legfeljebb 4 milliárd forint és foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb.

A 25 ezer fő alatti településeknek a kormány automatikus kompenzációt ad két részletben (júniusban és októberben), de a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintik át. A 25 ezer fő feletti településeket képviselő Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) már túl van egy konkrétumok nélküli tárgyaláson, a megyei jogú városok polgármestereit is fogadta ma a kormányzat (március végéig településenként külön-külön egyeztetnek), ellenben Karácsony Gergely főpolgármesternek egyelőre még nincs időpontja.

Nem tudjuk, hogy mikor tárgyalhatunk a kormányzattal, és azt sem tudjuk, hogy a kerületi önkormányzatoknak is külön tárgyalniuk kell-e. Az biztos, hogy teljes kompenzációt fogunk kérni, ami a fővárost és a kerületekkel együtt mostani becsléseim szerint mintegy 35 milliárd forintot jelent. Ha nem kapjuk meg, akkor novemberre csődbe megy a város

- mondta lapunknak Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes. A miniszterelnök szavaira reagálva pedig elmondta: január 1-jén 80 milliárd forint nem kötött felhasználású forrás volt a számlájukon. Ellenben ennek az összegnek is megvolt már a helye a 2021-es költségvetésben, amit éppen 79,6 milliárd forintos hiánnyal terveztek (folyó évi bevételek és a kiadások közötti különbség ennyi). Az iparűzési adó kormányzati megfelezéséről viszont csak később született döntés. A budapesti városvezetés szerint az adócsökkentés 15-20 milliárd forint kiesést jelent, ebből Kiss Ambrus szerint már látszik is 8 milliárd forintos csökkenés.

A főpolgármester-helyettes szerint nincs sok mozgásterük: az biztos, hogy tömeges létszámleépítésre nem készülnek a fővárosi cégeknél, de béremelés nem lesz - ahogy azt már lapunknak tavaly októberben adott interjújában már kilátásba helyezte. Ez 28 ezer embert jelent, akik így 2021-ben garantáltan reálbércsökkenést kénytelenek elszenvedni. Az önkormányzat adót nem emelhet (a kormány adóstopot is hirdetett), működési hitelt pedig nem vehet fel. Így a kormányzati kompenzáción kívül csak a koronavírus-járvány végében és a gyors gazdasági növekedésben lehetne bízni 2021-ben, de Kiss Ambrus szerint az utóbbi is csak 2022-ben éreztetné hatását.

Bár a járvány végét még mindig nem látni, sőt, egyre rosszabb a helyzet, Budapest így is újraindítási csomaggal segítené a vendéglátósokat. 

A csomag részesei például a következő intézkedések:

  • a teraszbérleti díjak elengedésének kiterjesztése
  • a közterületek használatának növelése, ahol a kitelepülő vendéglátósok különböző bérleti díjaktól mentesen árulhatnak
  • a helyiségbérleti díjak maximális kedvezményének kiterjesztése 2021. december 31-ig.

Kiss Ambrus a csomag forintosított mértékét nem mondta ugyan el, hiszen ez a pénz egy válság ideje alatt nem becsülhető, és tisztában van vele, hogy ezek a döntések önmagukban nem elegendők egy vendéglátós túléléséhez, de abban reménykedik, hogy ezen is múlhat az újranyitás. 

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke pedig korábban lapunknak elmondta: a 25 ezer lakos alatti mintegy 3100 települést kompenzálja a kormány, ez mintegy 50 milliárd forint lehet összesen, de a nagyobb városok a tárgyalásos eljárással a kieső bevételeik felét kaphatják vissza. Szerinte arra lehet számítani, hogy a tehetősebb nagyvállalatokkal jobban álló Győr vagy Székesfehérvár arányaiban kisebb kompenzációra számíthat, mint például Kaposvár.

A városaink kifosztása nemcsak, hogy nem kormányzás, de még alkotmányellenes is - írta Karácsony Gergely főpolgármester pénteken a Facebook-oldalán a gödi különleges gazdasági övezet kijelölése ügyében hozott alkotmánybírósági döntésre reagálva. A testület szerint ugyan nem alkotmányellenes a gödi különleges gazdasági övezet kijelölése, de a kormányzat még a veszélyhelyzetre hivatkozva sem vonhatja el kompenzáció nélkül a helyi adóbevételeket úgy, hogy azzal az önkormányzati feladatellátást, a közszolgáltatások nyújtását veszélyeztesse - olvasható a főpolgármester bejegyzésében. Kiemelte, immár az Alkotmánybíróság is egyértelművé tette, amit hónapok óta mondogatnak: "a kormánynak a saját alaptörvényéből fakadóan is kutya kötelessége kompenzálni az önkormányzatok felé az iparűzési adó csökkentését". A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége sürgette az erről szóló tárgyalások megkezdését, de még csak választ sem kapott - írta Karácsony Gergely. Hozzátette: a pénteki döntés alapján minden önkormányzatot, a 25 ezer fő feletti településeket és a megyei jogú városokat éppúgy átláthatóan és teljeskörűen kell kompenzálnia a kormánynak, mindenféle politikai megkülönböztetéstől mentesen. A főpolgármester közölte azt is, hogy a budapesti városvezetés meghívót kapott Gulyás Gergelyhez, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, ahol - mint fogalmazott - "remélhetőleg megkezdődik a párbeszéd a főváros kompenzációjáról".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!