6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Jogi és pénzügyi leckét is kaptak az önkormányzatok a kormánytól az adóstop megkésett elrendelésével és az iparűzési adó megfelezésével. A kormányfő jóindulatában és a lokálpatrióta cégek adományaiban bízhatnak.

A koronavírus-járvány és a kormányzati megszorítások miatt a nagyvárosok polgármesterei ismét összemérhetik lobbi-erejüket. Az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések egyike, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére (1 százalékra) csökkentették.

Orbán Viktor kormányfő dönti el, ki mennyit kap Fotó: Orbán Viktor /Facebook
Orbán Viktor kormányfő dönti el, ki mennyit kap Fotó: Orbán Viktor /Facebook

A 25 ezer fő alatti településeknek a kormány automatikus kompenzációt ad két részletben (júniusban és októberben), de a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintik át. Vagyis Győrtől Békéscsabáig és Ózdtól Pécsig valamennyi nagyváros polgármesterének egyenként kell kilobbiznia a kormánynál, hogy minél kisebb legyen a veszteségük.

A polgármesterek az elmúlt években már hozzászokhattak a lobbizáshoz. Emlékezetes, hogy 2016-ban és 2017-ben Orbán Viktor bejárta a megyeszékhelyeket és a Modern Városok Program keretében kiosztott több mint 4000 milliárd forintnyi fejlesztési pénzt. A kifizetett támogatások 2020 végére elérték a teljes becsült költségvetés felét, azaz a 2000 milliárd forintot. Akkor a polgármestereknek uszodákért, elkerülő utak építéséért kellett lobbizniuk, most viszont arról kellene meggyőzniük a miniszterelnököt, hogy miért nem tőlük, hanem inkább a másik várostól kellene több pénzt elvonni.

Győr rosszul, Kaposvár jobban járhat

Az országban 64 olyan város van, amelynek lakossága 25 ezer fő feletti,  de ezek közül csak ötben kisebb a helyi iparűzési adó (hipa) mértéke 2 százaléknál: Budaörsön, Jászberényben, Kiskunhalason, Kecskeméten és Győrben. A többi 59 városban mindenhol a maximálisan kiszabható 2 százalék volt a hipa. A tavaly december 23-án éjszaka megjelent rendelet szerint azonban 2021-ben a helyi adókról szóló törvényben foglalt 2 százalék helyett minden esetben 1 százalék a hipa mértéke a mikro-, kis- és középvállalkozásokra vonatkozóan. Ebbe a körbe azok a cégek tartoznak, amelyeknek a nettó árbevétele, vagy a mérlegfőösszege legfeljebb 4 milliárd forint és foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb.

A 25 ezer lakos alatti mintegy 3100 települést kompenzálja a kormány, ez mintegy 50 milliárd forint lehet összesen, de a nagyobb városok a tárgyalásos eljárással a kieső bevételeik felét kaphatják vissza. Az egyes városok között nagy különbségek lehetnek, hiszen Somogy megyében vagy Tolna megyében kevés olyan cég van, amelyiknek a mérlegfőösszege meghaladja a 4 milliárd forintot, így ott nagyobb a kiesés, így nagyobb is lehet a kompenzáció

- mondta lapunknak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Szerinte így arra lehet számítani, hogy a tehetősebb nagyvállalatokkal jobban álló Győr vagy Székesfehérvár arányaiban kisebb kompenzációra számíthat, mint például Kaposvár. Az egyedi tárgyalásokon nagyon sok múlik, hiszen a kormány december 2-án úgynevezett adóemelési stoppot is elrendelt az önkormányzatoknál, amely azt jelenti: megtiltják az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket. Így viszont helyi intézkedésekkel nem tudják pótolni a kieső bevételt, így marad az abban való reménykedés, hogy a kormánynál sikerül elfogadható kompenzációt kiharcolni.

Az adóstop elrendelésével nem csak pénzügyi problémákat okozott a kormány, hanem jogi extra munkát is adott az önkormányzatoknak. November 30-ig ugyanis minden önkormányzatnak meg kellett alkotnia a helyi adórendeletét, az adóemelési tilalmat viszont csak december 2-án jelentette be a kormány, amikor már megszülettek a 2021-re vonatkozó adóemelési rendeletek. Például Győr, Gödöllő és Jászberény is november 30-ig meghozta azt a döntését, hogy a kieső bevételeik és a megnövekedett kiadásaik kompenzálására kisebb-nagyobb mértékben, de emelik némelyik helyi adó mérékét.

Az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az éves mérték az adóalap 2 százaléka

- rendelte el Budai Lóránt jászberényi polgármester november 30-án. Eddig 1,9 százalék volt a városban a hipa mértéke, de a vagyoni típusú adók, így az építményadó és a telekadó is differenciált mértékben emelkedett volna január 1-től. A december 2-i kormányrendelet azonban előírta az adóstoppot (csökkenteni persze nyugodtan lehetne), ezért december 11-én a polgármesternek már módosítania is kellett a helyi rendeletet, miszerint az nem lép hatályba 2021. január 1-én. Így már megfelel a hatályos önkormányzati adórendelet a kormányrendeletnek.

Nem kell olyan új helyi rendeleteket hozni, hogy a hipa mértéke 1 százalék, hiszen a 4 milliárdos szint fölött továbbra is hatályban maradhattak a 2 százalék körüli mértékek

- mondta lapunknak Schmidt Jenő.

Más utat választott Gödöllő, ahol egy november 30-i rendelettel szintén emelték volna a telekadót és az építményadót, de a kormányzati adóstop után a hatályba lépést 2022. január 1-re módosították. Gémesi György polgármester lapunknak elmondta: a kormányzati döntések értelmében a teljes magyar önkormányzati költségvetést nézve több mint 100 milliárd forintot vettek el a településektől, amit nem tudnak sehonnan pótolni. Csak a hipa felezésétől mintegy 500 millió forintos kieséssel számolnak Gödöllőn, mindent összeadva pedig 1 milliárd forint bevételkieséssel kell kalkulálnia a városnak.

Levelet fogunk írni a helyi cégeknek, amiben azt kérjük tőlük, hogy ha megtehetik, ha nem csökkent a bevételük, akkor továbbra is a megszokott mértékű adót fizessenek az önkormányzatnak. Számítunk a gödöllőiek lokálpatriotizmusára

- mondta lapunknak Gémesi György. Emlékeztetett: a hipa-bevételek 85 százalékát működési kiadásokra költik, így nem maradna más lehetőségük, csak a kiadások csökkentése. Szerinte a támogatási rendszer eljárása alkotmányellenes lehet, mert esélyegyenlőtlenséget mutat, hogy a 25 ezer fősnél nagyobb lélekszámú önkormányzatoknak egyenként kell tárgyalniuk a kormánnyal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!