Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Vég Márton Vég Márton

Jogi és pénzügyi leckét is kaptak az önkormányzatok a kormánytól az adóstop megkésett elrendelésével és az iparűzési adó megfelezésével. A kormányfő jóindulatában és a lokálpatrióta cégek adományaiban bízhatnak.

A koronavírus-járvány és a kormányzati megszorítások miatt a nagyvárosok polgármesterei ismét összemérhetik lobbi-erejüket. Az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések egyike, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére (1 százalékra) csökkentették.

Orbán Viktor kormányfő dönti el, ki mennyit kap Fotó: Orbán Viktor /FacebookOrbán Viktor kormányfő dönti el, ki mennyit kap Fotó: Orbán Viktor /Facebook

A 25 ezer fő alatti településeknek a kormány automatikus kompenzációt ad két részletben (júniusban és októberben), de a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintik át. Vagyis Győrtől Békéscsabáig és Ózdtól Pécsig valamennyi nagyváros polgármesterének egyenként kell kilobbiznia a kormánynál, hogy minél kisebb legyen a veszteségük.

A polgármesterek az elmúlt években már hozzászokhattak a lobbizáshoz. Emlékezetes, hogy 2016-ban és 2017-ben Orbán Viktor bejárta a megyeszékhelyeket és a Modern Városok Program keretében kiosztott több mint 4000 milliárd forintnyi fejlesztési pénzt. A kifizetett támogatások 2020 végére elérték a teljes becsült költségvetés felét, azaz a 2000 milliárd forintot. Akkor a polgármestereknek uszodákért, elkerülő utak építéséért kellett lobbizniuk, most viszont arról kellene meggyőzniük a miniszterelnököt, hogy miért nem tőlük, hanem inkább a másik várostól kellene több pénzt elvonni.

Győr rosszul, Kaposvár jobban járhat

Az országban 64 olyan város van, amelynek lakossága 25 ezer fő feletti,  de ezek közül csak ötben kisebb a helyi iparűzési adó (hipa) mértéke 2 százaléknál: Budaörsön, Jászberényben, Kiskunhalason, Kecskeméten és Győrben. A többi 59 városban mindenhol a maximálisan kiszabható 2 százalék volt a hipa. A tavaly december 23-án éjszaka megjelent rendelet szerint azonban 2021-ben a helyi adókról szóló törvényben foglalt 2 százalék helyett minden esetben 1 százalék a hipa mértéke a mikro-, kis- és középvállalkozásokra vonatkozóan. Ebbe a körbe azok a cégek tartoznak, amelyeknek a nettó árbevétele, vagy a mérlegfőösszege legfeljebb 4 milliárd forint és foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

14 napig ingyenesen hozzáférhet Prémium tartalmainkhoz a következő lépések megtétele után:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Adja meg bankkártyája adatait - a választott csomag díját csak a 14 napos próbaidőszak letelte UTÁN vonjuk le bankszámlájáról

+1: A 14 napos próbaidőszak alatt Profiloldalán bejelentkezve BÁRMIKOR LEMONDHATJA előfizetését

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.