2p

És nem szabad megállni 11,5 százaléknál.

Futó Pétert, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnökét kérdeztük egy mai sajtóeseményen arról, hogy mit szól az iparűzési adó tervezett módosításához. Mint ismert, a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatcsomagja szerint az adóalapban elszámolható lenne az értékcsökkenési leírás, valamint a kutatás-fejlesztésre fordított összeg ötszöröse, illetve a feltöltési kötelezettséget is eltolnák decemberről a következő év májusáig. Varga Mihály pénzügyminiszter a lapunknak adott interjúban versenyképességi okokkal indokolta a csomagot, egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy az adómódosítással akár nőhet is a cégek adóalapja, hiszen fokozzák termelésüket.

A PwC Magyarország mai sajtóeseményén (melyet a szokásos éves cégvezetői felmérés apropóján hívtak össze) jelen volt Futó Péter is, az egyik legnagyobb munkaadói szövetség elnöke. Kíváncsiak voltunk a véleményére az iparűzési adóval kapcsolatos elképzelésekről - melyeket lelkesen üdvözöltek más munkáltatói érdekképviseletek, illetve kamarák - és elég meglepő választ kaptunk.

Futó Péter szerint ugyanis nem az iparűzési adó csökkentése a legfontosabb, ennél sürgetőbb szerinte a szociális hozzájárulási adó további mérséklése. Mint kérdésünkre elmondta, a hatéves bérmegállapodás kifutása után 11,5 százalékra beálló szochó szintje sem elég alacsony, régiós összevetésben lenne még tere a csökkentésnek.

Véleménye tehát szembemegy a más munkaadói szövetségek által képviselt állásponttal.

Az MGYOSZ elnöke beszélt a koronavírus piaci kockázatairól, elég pesszimista ebben a kérdésben, szerinte komoly hatása lesz a járványnak a gazdasága. A vezérigazgatói felméréssel összefüggésben pedig a munkavállalók képzésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Sok olyan munkakör még nem is létezik, amelyek a jövőben felszívhatják a munkaerőt, viszont sok olyan munkakör van jelenleg, amelyek meg fognak szűnni. Szavaiból kiderült, a magyar gazdaságban százezres nagyságrendben vannak olyan állások, amelyeket át fognak venni a robotok. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!