<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

És nem szabad megállni 11,5 százaléknál.

Futó Pétert, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnökét kérdeztük egy mai sajtóeseményen arról, hogy mit szól az iparűzési adó tervezett módosításához. Mint ismert, a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatcsomagja szerint az adóalapban elszámolható lenne az értékcsökkenési leírás, valamint a kutatás-fejlesztésre fordított összeg ötszöröse, illetve a feltöltési kötelezettséget is eltolnák decemberről a következő év májusáig. Varga Mihály pénzügyminiszter a lapunknak adott interjúban versenyképességi okokkal indokolta a csomagot, egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy az adómódosítással akár nőhet is a cégek adóalapja, hiszen fokozzák termelésüket.

A PwC Magyarország mai sajtóeseményén (melyet a szokásos éves cégvezetői felmérés apropóján hívtak össze) jelen volt Futó Péter is, az egyik legnagyobb munkaadói szövetség elnöke. Kíváncsiak voltunk a véleményére az iparűzési adóval kapcsolatos elképzelésekről - melyeket lelkesen üdvözöltek más munkáltatói érdekképviseletek, illetve kamarák - és elég meglepő választ kaptunk.

Futó Péter szerint ugyanis nem az iparűzési adó csökkentése a legfontosabb, ennél sürgetőbb szerinte a szociális hozzájárulási adó további mérséklése. Mint kérdésünkre elmondta, a hatéves bérmegállapodás kifutása után 11,5 százalékra beálló szochó szintje sem elég alacsony, régiós összevetésben lenne még tere a csökkentésnek.

Véleménye tehát szembemegy a más munkaadói szövetségek által képviselt állásponttal.

Az MGYOSZ elnöke beszélt a koronavírus piaci kockázatairól, elég pesszimista ebben a kérdésben, szerinte komoly hatása lesz a járványnak a gazdasága. A vezérigazgatói felméréssel összefüggésben pedig a munkavállalók képzésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Sok olyan munkakör még nem is létezik, amelyek a jövőben felszívhatják a munkaerőt, viszont sok olyan munkakör van jelenleg, amelyek meg fognak szűnni. Szavaiból kiderült, a magyar gazdaságban százezres nagyságrendben vannak olyan állások, amelyeket át fognak venni a robotok. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.