<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának döntése megfelel a piaci várakozásoknak. Azzal azonban még meg kell várnunk a 15 órakor megjelenő jegybanki közleményt, hogy megtudjuk, az MNB módosít-e az egy hónappal korábbi, 2-3 százalékos idei GDP-növekedési prognózisán.

A 0,9 százalékos jegybanki alapkamat mellett a részben két hete módosított többi kondícióhoz sem nyúlt a Monetáris Tanács. Így az egy napra a kereskedelmi bankok által az MNB-nél elhelyezett betétek kamata is negatív, -0,05 százalék maradt, az egynapos és egyhetes, fedezett hiteleké pedig 1,85 százalékos.

Bár a jegybank általában három havonta, az inflációs jelentés kiadásával egyidőben szokta frissíteni prognózisait, és a következő ilyen alkalom 2 hónap múlva esedékes, most mégis nagy esélye van annak, hogy változtat. Például a március végén közzétett 2-3 százalékos GDP-növekedési előrejelzés még a februári adatok alapján készült, márpedig a Magyarországon azt követően felgyorsult koronavírus-járvány márciusban fejtette ki először a negatív hatását.