2p

A falvakban, kistelepüléseken élők körülményeinek javítására is fókuszál a kormány, a Magyar falu programnak köszönhetően kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön sajtótájékoztatón, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnokon.

Gyopáros Alpár a Magyar falu programban meghirdetett, falusi kisboltokat érintő támogatásról szólva közölte: 1415 már működő falusi kisbolt kap összesen 32 milliárd forint támogatást, amelyet a kétezer lakosúnál kisebb településeken vehetnek igénybe; a forrás ingatlan vásárlására, fejlesztésére, valamint eszközbeszerzésre és bértámogatásra fordítható.

Kiemelte: a települések vezetőivel, az egyházak képviselőivel, civil szervezetekkel folyamatosan egyeztettek, illetve egyeztetnek arról, miként segíthet a kormány, hogy az ott élők helyzete javuljon azáltal, hogy orvosi rendelők, boltok nyílnak, utakat tesznek rendbe. A falusi emberek számára fontos közösségi terek jönnek létre, kávézók, fagylaltozók, de sok száz településen gyógyszervásárlási lehetőség is nyílik.

Emlékeztetett arra, hogy 2019-ben 150 milliárd forint, 2020-ban pedig 200 milliárd forint volt a rendelkezésre álló forrás; 2021-ben már meghaladta a 270 milliárdot, jövőre pedig várhatóan a 300 milliárd forintot. Összességében csaknem 2400 település érintett a falusi kisboltok támogatási lehetőségében, egy-egy boltra pedig akár 60-70 millió forint is juthat. Az állam a támogatásért cserébe öt évig tartó üzemeltetési kötelezettséget ír elő az igénylő számára, valamint meghatározza a kötelezően forgalmazandó alapvető fogyasztási cikkek körét, és önerős fejlesztést is kér a boltosoktól.

A hazai költségvetési forrásból származó támogatás az üzlet külső és belső felújítására, épületgépészeti korszerűsítésére, bővítésére, építésére, akadálymentesítésére költhető. Egy-egy üzlet átlagosan 22,5 millió forint támogatásban részesül.

A kormánybiztos elmondta: a Magyar falu program indulása óta több mint 20 ezer nyertes pályázat révén több mint 220 milliárd forint támogatást kaptak a hazai kistelepülési önkormányzatok, a falvakban működő egyházközségek, a tankerületi központok és a civil szervezetek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!