<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A falvakban, kistelepüléseken élők körülményeinek javítására is fókuszál a kormány, a Magyar falu programnak köszönhetően kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön sajtótájékoztatón, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnokon.

Gyopáros Alpár a Magyar falu programban meghirdetett, falusi kisboltokat érintő támogatásról szólva közölte: 1415 már működő falusi kisbolt kap összesen 32 milliárd forint támogatást, amelyet a kétezer lakosúnál kisebb településeken vehetnek igénybe; a forrás ingatlan vásárlására, fejlesztésére, valamint eszközbeszerzésre és bértámogatásra fordítható.

Kiemelte: a települések vezetőivel, az egyházak képviselőivel, civil szervezetekkel folyamatosan egyeztettek, illetve egyeztetnek arról, miként segíthet a kormány, hogy az ott élők helyzete javuljon azáltal, hogy orvosi rendelők, boltok nyílnak, utakat tesznek rendbe. A falusi emberek számára fontos közösségi terek jönnek létre, kávézók, fagylaltozók, de sok száz településen gyógyszervásárlási lehetőség is nyílik.

Emlékeztetett arra, hogy 2019-ben 150 milliárd forint, 2020-ban pedig 200 milliárd forint volt a rendelkezésre álló forrás; 2021-ben már meghaladta a 270 milliárdot, jövőre pedig várhatóan a 300 milliárd forintot. Összességében csaknem 2400 település érintett a falusi kisboltok támogatási lehetőségében, egy-egy boltra pedig akár 60-70 millió forint is juthat. Az állam a támogatásért cserébe öt évig tartó üzemeltetési kötelezettséget ír elő az igénylő számára, valamint meghatározza a kötelezően forgalmazandó alapvető fogyasztási cikkek körét, és önerős fejlesztést is kér a boltosoktól.

hirdetés

A hazai költségvetési forrásból származó támogatás az üzlet külső és belső felújítására, épületgépészeti korszerűsítésére, bővítésére, építésére, akadálymentesítésére költhető. Egy-egy üzlet átlagosan 22,5 millió forint támogatásban részesül.

A kormánybiztos elmondta: a Magyar falu program indulása óta több mint 20 ezer nyertes pályázat révén több mint 220 milliárd forint támogatást kaptak a hazai kistelepülési önkormányzatok, a falvakban működő egyházközségek, a tankerületi központok és a civil szervezetek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.