<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Erre Siófok polgármestere figyelmeztetett. 

A Balaton-parti város 2021-ben a közvilágításra 183 millió forint közpénzt fizetett ki. Azóta azonban "berobbant az energiaválság és most már ott tartunk, hogy az év végére 560 és 640 millió közé várjuk a tényleges összeget, nyilván a piaci árak alakulásától függően" – írta Facebook posztjában Lengyel Róbert (ez több mint háromszoros emelkedés), hozzátéve: ebben a hivatal és az intézmények villanyszámlája még benne sincs, a gázról nem is beszélve.   

Siófok belvárosa. Fotó: MTI
Siófok belvárosa. Fotó: MTI

"Azt hiszem, csak ezek a számok jól érzékeltetik, hogy miért vagyok rendkívül óvatos és megfontolt a város leendő költései tekintetében. Fel kell hát ’kötni a gatyát’ rendesen és a prioritásokon is változtatnunk kell."

Szerinte már évek óta folyik a közvilágítás korszerűsítése Siófokon, amit most felpörgetnek. Jelenleg ugyanis még 2762 darab olyan lámpatest van városszerte, amelyek részben cserével, részben csak LED fényforrások beépítésével is korszerűsíthetőek, jóval alacsonyabb fogyasztásúvá tehetőek, a fényáram-szabályozók beépítésével pedig még további megtakarítások érhetőek el. 

Ezt figyelembe véve a polgármester kezdeményezni fogja 110 millió forint felszabadítását a város kasszájából, nagyrészt a közvilágítás korszerűsítésére. Emiatt egy más fejlesztésekre (szökőkút, újabb virágágyások) szánt pályázati projekt pénzéről lemondanak.

"Új virágágyások és szökőkút nélkül megleszünk, de áram nélkül nem", írja Lengyel Róbert.