<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Az 5,5 százalékos szeptemberi infláció ismeretében az a kérdés, elég lesz-e a Monetáris Tanácsnak 15 bázisponttal – ahogy azt korábban kilátásba helyezte – emelnie a jegybanki alapkamatot ahhoz, hogy tompítsa a pénzromlás ütemét. Egy kisebb házi feladat azért Varga Mihályéknak is maradt: a szupernek kikiáltott állampapír reálkamata már negatív, s látva a kormány választási célból végrehajtott intézkedéseit, nem lennénk meglepve, ha e téren is valamilyen lépést sürgetne Orbán Viktor.

Ha azt vesszük, nem lephette meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetőit, hogy az éves infláció szeptemberben 5,5 százalékot ért el, amely az idén a legmagasabb érték (az eddigi 2021-es csúcsot a júniusi 5,3 százalék tartotta, melyet követően júliusban 4,6, augusztusban viszont már megint magasabb, 4,9 százalékos fogyasztóiár-indexet publikált a Központi Statisztikai Hivatal).

A Monetáris Tanács tagjai ugyanis a legutóbbi, szeptember 21-ei ülésükön „megjegyezték, hogy az őszi hónapokban az infláció újbóli megugrására kell számítani, így a fogyasztóiár-index az év hátralévő részében 5 százalék felett alakul” – derül ki az összejövetelről az MNB honlapjára feltett, rövidített jegyzőkönyvből. 

Az infláció növekedésének hátterében a termékek és szolgáltatások széles körét érintő áremelkedés állt – olvasható a pénteki inflációs adat megismerését követően publikált MNB-elemzésben. S ami a jövő szempontjából cseppet sem biztató, nemcsak az infláció és maginfláció emelkedett szeptemberben augusztushoz képest jelentősebb mértékben, 0,6, illetve 0,4 százalékponttal, hanem a jegybank tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatói – a keresletérzékeny termékek árindexe és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja – is. Míg azonban a keresletérzékeny termékek és az élelmiszerek inflációs hozzájárulása enyhén nőtt, addig az üzemanyagok továbbra is jelentősen, 1,4 százalékponttal járultak hozzá az inflációhoz – mint azt a kutakon is megtapasztalhattuk.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.