<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		
mfor.hu

Fegyverpénzként, 2022 elején - már ha a GDP az idén legalább 5,5 százalékkal növekszik a tavalyi évhez képest.

Egy összegben hathavi fizetésüket kapnák meg a rendvédelmi dolgozók 2022 elején fegyverpénz gyanánt - szúrta ki a Napi.hu a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) és a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) üléseinek jegyzőkönyvében. Ám ez is csak azzal a feltétellel jár, mint amelyhez a kormány kötötte a gyermekes családok által idén befizetett személyi jövedelemadó visszatérítését: a 2021-es GDP-nek legalább 5,5 százalékkal kell növekednie.

A kormány 2019-ben döntött arról, hogy a rendvédelmi hivatásos állománynak 3 évenként 6 havi illetménynek megfelelő összegű szolgálati juttatás jár majd, ám ennek eredetileg 2023-ra tervezett kifizetését most a 2022-es parlamenti választás elé hozzák. Az intézkedés költsége mintegy 178 milliárd forint, melyből körülbelül 110 milliárd forint már be van tervezve az idei és a jövő évi költségvetésbe, a maradék fedezet biztosításáról egyelőre nincs hír.

Orbán Viktor ugyanolyan feltételt támasztott, mint a gyermekeseknek. Fotó: MTIOrbán Viktor ugyanolyan feltételt támasztott, mint a gyermekeseknek. Fotó: MTI

A mostani döntésnek köze lehet ahhoz, hogy egy korábbi felmérés szerint az állomány 70 százaléka fontolgatja a leszerelést, egy esetleg felmondási hullámot akarhatnak beelőzni a választások elé hozott fegyverpénz-kifizetéssel. Ugyanakkor a pénzosztásból sokan így is kimaradnak. A BM számításai szerint a 2022 elejei első kifizetés a 36 ezer hivatásos mintegy 90 százalékát érintené, a nem hivatásosok közül viszont senkit, pedig ők is 15 ezren vannak (riaszos és munkavállalói állományban).

Eközben a Belügyminisztérium képviselői legutóbb arról tájékoztatták az érdekképviseleteket, hogy a rendvédelmi illetményalap 2008 óta változatlan összegű, 38 650 forintos összege nem fog emelkedni, mint ahogy az éves cafeteria-keretösszeg, illetve a bankszámla hozzájárulás éves bruttó 4 ezer forintos összege sem.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.