Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Orbán Viktor miniszterelnök ma úgy nyilatkozott, hogy amennyiben iskolabezárásokra kerülne sor a koronavírus miatt, a tanárokat fizetés nélküli szabadságra küldik. Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondja, jogszerűtlen ennek felvetése, és az Operatív Törzshöz fordulnak. Nem beszélve arról, hogy a Munka Törvénykönyve szerint társadalombiztosítási járulék sem járna ezalatt nekik.

Miközben Európában sorra rendelik/rendelték el a kormányok a közoktatási intézmények bezárását, addig a szerdán, az országos veszélyhelyzet kihirdetésekor hiába várta a közvélemény, hogy nálunk is meghozzák ezt a döntést, ez elmaradt. Ma reggel pedig a miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy ha mégis erre kerül sor, az a tanárok számára fizetés nélküli kényszerszünetet jelent majd.

A tanárok nem értik, iskolabezárás esetén miért ne kapnának fizetést. Fotó: mfor.huA tanárok nem értik, iskolabezárás esetén miért ne kapnának fizetést. Fotó: mfor.hu

Sikerült Szűcs Tamást, a PDSZ elnökét elérnünk, aki úgy kommentálta a hírt, hogy messzemenőkig nem ért ezzel egyet a pedagógustársadalom, s hamarosan találkozik jogi szakértőivel, akik ki fogják alakítani a PDSZ hivatalos álláspontját a felvetéssel kapcsolatban, amit a mai napon nyilvánosságra is fognak hozni. Ezzel egyidejűleg a PDSZ az Operatív Törzshöz fordul azzal a kéréssel, magyarázzák meg, mire gondolnak akkor, amikor kijelentik, hogy ebben a vis maior helyzetben nem adnának fizetést a tanároknak a járvány miatt, és adják meg a megfelelő tájékoztatást a szakszervezeteknek.

A pedagógusok nem is értik a felvetést, hiszen az Európai Oktatási Szakszervezetek Tanácsa (ETUCE) is kifejezetten kéri, hogy ilyen rendkívüli esetekben járjon fizetés, mert nem érheti kár a tanárokat. A nemzetközi szervezet kitér arra is, hogy a pedagógusok távoktatással próbálják enyhíteni a problémákat, amit a magyar tanárok maximálisan támogatnak, azaz nincs szó arról, hogy kényszerszünet esetén lógatnák a lábukat. Tirolban egyébként, ahol nincs távoktatás, a tanárok cetlikkel kijelölt útvonalon viszik be folyamatosan a feladatsorokat a diákoknak, akik időről-időre bejárnak érte.

Az EUTEC arra is figyelmeztet, hogy az eddigi tapasztalat az, hogy a közoktatási intézmények nem csak a zárt közösségi mivoltuk miatt veszélyesek, hanem a jelentős számú gyerek és tanár mobilizációja, utazása miatt is komoly járványveszélyt jelentenek, tehát az intézmények bezárása mindenképpen a járványterjedés csökkentésének komoly tényezője. A PDSZ saját jogi álláspontjuk mellett az ETOCE hivatalos levelét is szeretné ma eljuttatni az Operatív Törzshöz, hogy lássák, hogy gondolkozik Európa erről a kérdésről.

Nem jár tb?

Még ennél is rossabbzul járnának a tanárok, ha a koronavírus járvány miatt be kellene zárni az iskolákat, a pedagógusokat pedig fizetés nélküli szabadságra küldené több hónapra a kormány. Ugyanis a Munka Törvénykönyve szerint a fizetés nélküli szabadság - néhány kivételtől eltekintve - kihat a munkavállaló társadalombiztosítási helyzetére, és egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettséget eredményez.

"Miután több hónapos időszakról van szó, mikor be fogjuk zárni az iskolákat, ha erre sor kerül, ha bezárjuk, az a tanév végét fogja jelenteni. Akkor a tanároknak el kell menniük fizetés nélküli szabadságra, és be kell látnunk, hogy nem tudjuk két hét múlva kinyitni az iskolákat" - fogalmazott a miniszterelnök. Elvileg azonban a törvény alapján a fizetés nélküli szabadság idejére nem jár egészségügyi ellátás az állampolgároknak, és ezen időszak alatt fizetni is kellene egyénileg a tb-járulékot, azonban ez teljesen életszerűtlen lenne több százezer fizetés nélküli szabadságra küldött tanár esetében. Idén amúgy 7710 forint havonta a TB járulék összege. A törvény szerint a biztosítási jogviszony megszűnését követő 46. naptól kell járulékot fizetni, de a fizetés nélküli szabadság kivételnek számít, így már másnaptól esedékes a fizetés. Annak nincs akadálya, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot az állam átvállalja, erre azonban nem köteles.

FRISSÍTÉS: A Pedagógusok Szakszervezete mai közleményében továbbra is az iskolabezárásokat követeli, s a PDSZ-hez hasonlóan nem fogadják el, hogy ez időre a tanárok nem kapnának fizetést. A PSZ azzal sem ért egyet, hogy az iskolabezárás feltétlenül a tanév végét jelentené, hiszen a köznevelésről szóló törvény, illetve az idei tanév rendjét szabályozó rendelet több lehetőséget is kínál az elmaradt tanítási napok pótlására. A törvény szerint akár hatnapos is lehet egy tanítási hét, amikor pótolni lehet az elmaradt tananyagot. A tanév rendjét szabályozó rendelet szerint pedig „az iskola indokolt esetben gondoskodik az elmaradt tananyag 2020/2021. tanítási évben történő feldolgozásáról.”

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.