3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A két település korábban arról állapodott meg az akkor még fideszes vezetésű Dunaújvárossal, hogy az iváncsai és a rácalmási ipari parkban keletkező iparűzési adó egy részét átküldi a városnak a csatorna- és vízhálózat használatáért cserébe. Azért lett volna ez fontos az azóta már jobbikos vezetésűvé vált Dunaújvárosnak, mert a két települést a kormány nemrég különleges gazdasági övezetté nyilvánította, és a paktummal előzte volna meg Dunaújváros, hogy a települési iparűzési adó milliárdjai máshol landoljanak. Így viszont azok mégis Fejér megyéhez kerülnek.

Dunaújváros önkormányzata pert indított Iváncsa és Rácalmás önkormányzata ellen, mert azok kibújtak a korábbi szerződésből, amelynek alapján a megyei jogú városnak pénz jár a települések ipari parkjaiban keletkező iparűzési adóból, és amelyben elismerték, hogy a város jogosult a bevételre.

Ezt Pintér Tamás (Rajta Újváros! Egyesület) polgármester jelentette be csütörtökön, a térség országgyűlési képviselőjével, Kálló Gergellyel (Jobbik) közös sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: törvénytelennek tartják a kormány által július 1-jével létrehozott különleges gazdasági övezetet, ezért a két per mellett alkotmánybírósági beadványt is tettek "az egész őrült kormányhatározat megsemmisítése érdekében", mert szerintük az egyértelműen politikai célokat szolgál.

A városvezető felidézte, hogy két szerződésük volt - egy Iváncsával, egy pedig Rácalmással -, és azokat fideszes elődje, Cserna Gábor kötötte az érintett polgármesterekkel. Ezekben mindannyian elismerték, hogy Dunaújvárosnak jár a pénz, hiszen az iváncsai ipari park a város Modern városok programja keretében jött létre, illetve a rácalmási Hankook gyár építésekor is sokat költött a város, például a közműveket a mai napig Dunaújváros biztosítja.

A polgármester azt várja a perektől, hogy állítsák vissza az előző állapotot, vagyis szűnjön meg a különleges gazdasági övezet, amivel szerinte egyik alperes település sem kapna kevesebb pénzt, viszont Dunaújváros is megkapná azt, amiről korábban elismerték, hogy jár neki.

Kálló Gergely (Jobbik), a térség országgyűlési képviselője rámutatott, nyilvánvaló a politikai szándék a különleges gazdasági övezet létrehozása mögött, hiszen az iváncsai ipari parknak Pusztaszabolcs szolgáltat vizet, azonban az övezetbe őket sem vették bele, az ott befolyó iparűzési adóból ők sem kapnak, mivel a polgármester "nekik nem tetsző" független és a testületben nincs többsége a Fidesznek.

Úgy vélte, az előző rendszer amúgy is igazságosabb volt, mert akkor 52 ezer ember javára fordították az ott keletkező adóbevételt, míg jelenleg az övezet négy településén kevesebb mint 15 ezren laknak.

Szabó Zsolt (Rajta Újváros! Egyesület) alpolgármester arról beszélt, hogy a különleges gazdasági övezet ürügyéül szolgáló beruházás mindössze 25 új munkahelyet teremt majd, ennyi elég volt az övezet kijelöléséhez. A döntéssel idén 684 millió forintot vettek el Dunaújvárostól, pedig a beruházás még el sem indult - tette hozzá.

Jelezte, idén út- és járdafelújítások, illetve óvodafelújítások maradtak el a bevételkiesés miatt. Kiemelte: jövőre 1,5 milliárd forint fog hiányozni a költségvetésből a kormánydöntés miatt, de meg fogják oldani, és a perek után vagy kormányváltással vissza fogják állítani a régi állapotokat.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!