<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A két település korábban arról állapodott meg az akkor még fideszes vezetésű Dunaújvárossal, hogy az iváncsai és a rácalmási ipari parkban keletkező iparűzési adó egy részét átküldi a városnak a csatorna- és vízhálózat használatáért cserébe. Azért lett volna ez fontos az azóta már jobbikos vezetésűvé vált Dunaújvárosnak, mert a két települést a kormány nemrég különleges gazdasági övezetté nyilvánította, és a paktummal előzte volna meg Dunaújváros, hogy a települési iparűzési adó milliárdjai máshol landoljanak. Így viszont azok mégis Fejér megyéhez kerülnek.

Dunaújváros önkormányzata pert indított Iváncsa és Rácalmás önkormányzata ellen, mert azok kibújtak a korábbi szerződésből, amelynek alapján a megyei jogú városnak pénz jár a települések ipari parkjaiban keletkező iparűzési adóból, és amelyben elismerték, hogy a város jogosult a bevételre.

Ezt Pintér Tamás (Rajta Újváros! Egyesület) polgármester jelentette be csütörtökön, a térség országgyűlési képviselőjével, Kálló Gergellyel (Jobbik) közös sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: törvénytelennek tartják a kormány által július 1-jével létrehozott különleges gazdasági övezetet, ezért a két per mellett alkotmánybírósági beadványt is tettek "az egész őrült kormányhatározat megsemmisítése érdekében", mert szerintük az egyértelműen politikai célokat szolgál.

A városvezető felidézte, hogy két szerződésük volt - egy Iváncsával, egy pedig Rácalmással -, és azokat fideszes elődje, Cserna Gábor kötötte az érintett polgármesterekkel. Ezekben mindannyian elismerték, hogy Dunaújvárosnak jár a pénz, hiszen az iváncsai ipari park a város Modern városok programja keretében jött létre, illetve a rácalmási Hankook gyár építésekor is sokat költött a város, például a közműveket a mai napig Dunaújváros biztosítja.

A polgármester azt várja a perektől, hogy állítsák vissza az előző állapotot, vagyis szűnjön meg a különleges gazdasági övezet, amivel szerinte egyik alperes település sem kapna kevesebb pénzt, viszont Dunaújváros is megkapná azt, amiről korábban elismerték, hogy jár neki.

Kálló Gergely (Jobbik), a térség országgyűlési képviselője rámutatott, nyilvánvaló a politikai szándék a különleges gazdasági övezet létrehozása mögött, hiszen az iváncsai ipari parknak Pusztaszabolcs szolgáltat vizet, azonban az övezetbe őket sem vették bele, az ott befolyó iparűzési adóból ők sem kapnak, mivel a polgármester "nekik nem tetsző" független és a testületben nincs többsége a Fidesznek.

Úgy vélte, az előző rendszer amúgy is igazságosabb volt, mert akkor 52 ezer ember javára fordították az ott keletkező adóbevételt, míg jelenleg az övezet négy településén kevesebb mint 15 ezren laknak.

Szabó Zsolt (Rajta Újváros! Egyesület) alpolgármester arról beszélt, hogy a különleges gazdasági övezet ürügyéül szolgáló beruházás mindössze 25 új munkahelyet teremt majd, ennyi elég volt az övezet kijelöléséhez. A döntéssel idén 684 millió forintot vettek el Dunaújvárostól, pedig a beruházás még el sem indult - tette hozzá.

Jelezte, idén út- és járdafelújítások, illetve óvodafelújítások maradtak el a bevételkiesés miatt. Kiemelte: jövőre 1,5 milliárd forint fog hiányozni a költségvetésből a kormánydöntés miatt, de meg fogják oldani, és a perek után vagy kormányváltással vissza fogják állítani a régi állapotokat.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.