2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

De aztán! Aztán kicsit javulhat.

A Fitch Ratings pénteki szektorelemzése szerint jóllehet az idei deficitcél minap bejelentett emelése "kihívást jelent" a 3 százalék alatti hiány elérése szempontjából, de a következő két évben így is csökkenésnek indul és az időszak végére 3 százalék alatt lesz a magyar államháztartási deficit. A nemzetközi hitelminősítő a jövő évtől stabil növekedést vár a magyar gazdaságban, és várakozása szerint ez elősegíti az államadósság-ráta csökkenését. A Fitch az infláció meredek ívű lassulását is valószínűsíti.

Még mindig jöhetnek meglepetések. Fotó: Depositphotos
Még mindig jöhetnek meglepetések. Fotó: Depositphotos
A Pénzügyminisztérium a héten bejelentette, hogy a jelentősen megnövekedett kiadásokra tekintettel a kormány 5,2 százalékra módosítja az idei GDP-arányos hiánycélt. A tárca hangsúlyozta - és ez a Fitch pénteki londoni elemzésében is szerepel -, hogy az új hiánycél is 1 százalékpontos javulást jelent a tavalyi hiányhoz képest.

A hitelminősítő - amely befektetési ajánlású, "BBB" szintű besorolással tartja nyilván a magyar államadósság-kötelezettségeket, negatív kilátás mellett - azzal számol, hogy a hazai össztermékhez mért államháztartási deficit 2024-ben 3,7 százalékra, 2025-ben 2,8 százalékra csökken, és ebben szerepe lesz a növekedési lendület élénkülésének.

A Fitch Ratings közölte, hogy várakozása szerint az általa 2023 egészére várt 0,9 százalékos visszaesés után a magyar GDP-érték a 2024-2025-ös időszakban már 3 százalékkal növekedhet éves átlagban.

A stabil nominális GDP-növekedés és az elsődleges többletek újbóli megjelenése nyomán várhatóan a 2023-2025-ös időszakban is folytatódik az államadósság-ráta fokozatos csökkenése, jóllehet a GDP-arányos szuverén adósság egyelőre a "BBB" kategóriás államadósok mediánszintje felett lesz - áll a Fitch Ratings pénteki előrejelzésében.

A hitelminősítő közölte azt is, hogy alapeseti várakozása szerint sikerül megegyezni az Európai Bizottsággal a kohéziós EU-finanszírozások folytatásáról, bár a folyósítások mértéke és időzítése egyelőre bizonytalan.

A Fitch a magyarországi infláció jelentős lassulását is valószínűsíti: pénteki előrejelzése szerint a tizenkét havi infláció 2024 egészében átlagosan 5,3 százalék, 2025-ben 3,1 százalék lesz. Ebben a környezetben az irányadó jegybanki kamat 2024 végére 5-6 százalékra csökkenhet a hitelminősítő szerint. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!