2p

Lefelé módosította kissé a második negyedévi euróövezeti GDP-növekedési becslését az Eurostat.

A második negyedévben az Eurostat második becslése alapján szezonális kiigazítással 0,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az euróövezet 19 országában és 0,0 százalékkal az Európai Unió 27 tagállamában.

Az első negyedévben az euróövezeti GDP 0,1 százalékkal, az uniós 0,2 százalékkal nőtt negyedéves bázison. A második negyedévi növekedésre az Eurostat első becslése 0,3 százalék volt.

Az első negyedévi negyedéves GDP-növekedést 0,0 százalékról módosította 0,1 százalékra az Eurostat.

Elolvadt a növekedés az EU-ban. Fotó: Depositphotos
Elolvadt a növekedés az EU-ban. Fotó: Depositphotos

A háztartások fogyasztása az első negyedévhez hasonlóan stabil volt a második negyedévben, a kormányzati kiadások emelkedtek, 0,2 százalékkal az első negyedévi 0,6 százalékos csökkenés után. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,3 százalékkal nőtt a második negyedévben negyedéves bázison, szemben az első negyedévi 0,3 százalékkal.

Az export 0,7 százalékkal csökkent, míg az első negyedévben nem változott negyedéves bázison. Az import 0,1 százalékkal nőtt szemben az 1,3 százalékos csökkenéssel az első negyedévben.

A második negyedévben Németország, az euróövezet legnagyobb gazdaságának a növekedése megtorpant, a francia viszont 0,5 százalékkal, a spanyol 0,4 százalékkal bővült, míg az olasz 0,4 százalékkal zsugorodott.

Az EKB várakozásai szerint az euróövezet gazdasága 2023-ban 0,9 százalékkal nő, majd 2024-ben 1,5 százalékra, 2025-ben pedig 1,6 százalékra emelkedik.    

Negyedéves bázison a litván GDP nőtt a legnagyobb mértékben, 2,9 százalékkal, a szlovéniai 1,4 százalékkal, a görög pedig 1,3 százalékkal. A legnagyobb negyedéves GDP-csökkenést Lengyelország regisztrálta, 2,2 százalékosat, Svédország 0,8 százalékosat, Ausztria pedig 0,7 százalékosat.

Az éves GDP-növekedés a második negyedévben szezonális kiigazítással 0,5 százalék volt az euróövezetben és 0,4 százalék az EU-ban. Az Eurostat első becslése az euróövezet második negyedévi éves növekedésére 0,6 százalék volt. Az első negyedévben 1,1 százalék volt az éves GDP-növekedés mindkét országcsoportban, adta hírül az MTI.

A magyar GDP-adatról itt írtunk:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!